ФАРМА свиња у Сурчину "Еко органик лајф" на којој је откривена свињска куга је блокирана и у њој се предузимају ветеринарско-санитарне мере. То значи да ће све животиње које су биле у додиру са зараженим прасетом бити уништене, а простор у којем су боравиле дезинфекован.
Ветеринарски инспектори су у редовној контроли пре шест дана открили да је једно угинуло слабашно прасе заражено свињском кугом. Од тада на фарму нико осим радника не може да уђе, али и они пролазе кроз мере дезинфекције, купају се и мењају одећу при сваком уласку и изласку. Инспектори су у заштитним оделима и ципелама, које такође пршћу пре и после изласка из свињских обора.
Начелник оделења за заштиту здравља животиња при Министарству пољопривреде мр Будимир Плавшић каже да је ово 11 случај свињске куге у овој години.
- Није је до сада било на великим фармама где се свиње редовно вакцинишу - каже Плавшић. - Свињска куга се јавља само тамо где прасад нису вакцинисана и то најчешће у малим дмаћинствима. У овом случају појавила се код вакцинисаног прасета, али оно је било такозвано "шкарт" прасе, ненапредно, мршаво и слабог имунитета. Аналаизама тек треба да се утврди како је заражено. У сваком случају свињска куга је као птичији грип и све животиње које су биле у додиру са оболелом морају бити уништене.
Плавшић објашњава да свињска куга није опасна по човека и да се не може пренети додиром. Заражено месо, наравно није за јело.
- У ранијем периоду на овој фарми није било клања свиња за продају тако да нема опасности да се у продавницама можда купи заражено месо - тврди Плавшић. - Такође, све животиње пре него што се утоваре на камионе за транспорт прегледа ветеринарски инспектор, а ветеринарску контролу пролазе и испред кланице.

ПРОИЗВОДНјА

ГОДИШНјА производања фарме "Еко ограник лајф" је 90.000 свиња. Тренутно фарма није пуна, а због куге ће морати да се испразни објекат у којем се држе млађе категорије свиња. Последњих година ово је први пут да се код њих појавила куга, иако су редовно вакцинисали прасад.