ШЕСТОЧЛАНА породица Тимотијевић, времешни Иван, Вида, њихова кћерка и три унуке, после четврт века живота у Бара Венецији морају да напусте свој дом. Исељење станара из последње куће у Савском амфитеатру због изградње "Београда на води" заказано је за петак. Иван, међутим, каже да својевољно неће изаћи из куће!

- Немам поверења и страхујем да ће ме оставити на улици - јадикује Иван. - Нудили су ми стан, али плашим се да ће они, кад напустим кућу, да затру сваки траг. Већ водим поступак пред судом којим доказујем да сам власник куће. Започео сам га и пре него је било помена о "Београду на води". Ево, средином септембра имам заказано рочиште, кад би требало да се донесе одлука. Зашто ме сада пожурују да се иселим, што не сачекају? Зашто на брзину хоће да ми сруше кућу као да ће одмах почети нешто друго да граде. Зашто су извршење заказали баш за 26. август?

Тимотијевић је одлучан да брани свој кров над главом и са кућног прага, како каже, одступиће само ако га на силу натерају.

У Дирекцији за градско грађевинско земљиште и изградњу истичу да је циљ града Београда да се свим станарима са локације "Београд на води" омогући адекватно пресељење у неки од станова из стамбеног фонда Дирекције, у складу са њиховим правним основом за расељавање.

НЕРЕШЕНА ИМОВИНА Проблем потиче још из 1991, када је Тимотијевић као радник "Искре" добио приземни објекат на коришћење и чување. Решењем из 2006. постаје власник куће у Бара Венеција 55. Међутим, "Искра", иако је објекат користила од 1956. године, у катастру га није превела на себе. Земљиште је остало да се води на државу, касније на "Железницу Србије". Кућа, иако се налази у старим земљишним књигама, није потпуно легализована.

- Тако је и Ивану Тимотијевићу од 2014. године понуђено да добије један велики или два мања стана у новоградњи на територији општине Врачар, који ће му трајно припасти у случају да успе у судском поступку који се води по тужби против Републике Србије ради утврђења права власништва, односно права закупа на објекту који користи - објашњавају у Дирекцији. - Али, он је одбио све понуде за пресељење, уз образложење да изричито захтева трајно регулисање свог стамбеног питања и то доделом стана у својину или у закуп на неодређено време, без обзира што није уписан као власник.

Дирекција је у складу са планираном динамиком изградње јавних саобраћајница у "Београду на води" прибавила решење о увођењу у посед, а рушењем куће, тврде, неће се ни на који начин угрозити Тимотијевићева права. Они додају да су у складу са законом обезбедили доказ, опис и попис предметног објекта, у случају да Тимотијевић утврди своје право.

Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда до сада је са локације "Београд на води" раселила 227 породица, које су у складу са њиховим правним основом смештене у станове из фонда Дирекције, а расељавање се наставља у Савској улици на старом делу града, као и у Бродарској улици и Земунском путу на новобеоградској страни.