ПОСЛЕ пет дана откако је пронађен угинули коњ на Коњарнику, на имању Коцића, који су власници животиње, у уторак су се коначно појавили представници Општине Звездара и Републичка ветеринарска инспекција. Леш затрпан испод гомиле балеге, који су претходних дана јеле остале животиње смештене на имању, није пронађен, али је власнику наложено да из дворишта уклони овце, козе, магарце, краве и свиње.

На поседу Коцића, екипа "Новости" у уторак је око 14 часова затекла празно двориште и неколико оваца у обору.

- Немам никакав коментар! Одлазите! Ово је приватан посед - довикивао је човек из дворишта Коцића, највероватније домаћин.

- Нема више животиња, остале су само четири овце и њих ћу да одвезем.

Члан већа за комуналне проблеме Општине Звездара Владан Јеремић, рекао је да је на терен излазила ветеринарска инспекција и да нису успели да лоцирају леш угинулог коња у дворишту породице Коцић.

- На терен су претходно изашли инспектори Звездаре који су обавестили Управу Ветерине Београд о недозвољеном држању животиња у неадекватним условима, како би могли да на основу тога поднесу кривичну пријаву - објашњава Јеремић. - Општина је чврсто решила да стане на пут оваквом понашању породице Коцић, пошто ни по једном основу немају право да узгајају стоку у центру града. Општина ће због овога донети одлуку о забрани држања животиња у свим деловима Звездаре, и ван граница урбане зоне у - Миријеву, Великом и Малом Мокром Лугу, где је то досада било дозвољено.

Јеремић тврди да је проблем у законском и бирократском вакууму, јер се не зна која институција може да стави тачку на проблем.

- Лане му је Ветерина већ одузела животиње, међутим, он их је поново набавио. Проблем је што не постоји азил за одузете домаће животиње - додаје члан општинског већа. - Општинска инспекција једино што у оваквим случајевима може да учини је да казни прекршиоца, и то у износу до 5.000 динара. А за одузимање животиња је задужена Зоохигијена, која може да покрене кривичну пријаву због држања животиња у неадекватним условима, и Управа за ветерину Министарства пољопривреде, која исто покреће пријаве за узгој стоке у градској зони.

КОМИСИЈА ЗА ТРАЈНО РЕШЕЊЕ

ОПШТИНА Звездара ће формирати комисију у чијем саставу ће бити и представници Управе за ветерину Министарства за пољопривреду, као и Зоохигијене. Требало би да се утврде прецизне надлежности сваке од ових институција и нашло адекватно решење.