ГРАД Београд решио је да се обрачуна са инвеститорима нелегалних објеката на територији престонице. Секретаријат за инспекцијске послове расписао је тендер за рушење бесправно саграђених објеката или делова, на којима неимари још раде. У ове сврхе опредељено је 33.999.986 динара, колико ће инкасирати фирма која буде добила посао на тендеру. Осим дивље градње у надлежности Града, 11 објеката рушиће и Општина Нови Београд, која је недавно склопила посао са једном престоничком фирмом.

Бесправно саграђене зидине, које последњих година масовно "ничу" широм града велики су проблем градским општинама. Набавка Града у овом случају односи се на радове на уклањању дивље градње за које је надлежан Град, а не на оне које "прате" општинске инспекције. Уговор са извођачем обухвата период до краја 2019. године.

- Предметом јавне набавке су обухваћени радови који се односе на трошкове управног извршења решења грађевинских инспектора града Београда - наводе у Секретаријату за инспекцијске послове. - Оквирни споразум се закључује на процењену вредност, која износи 28.333.322 динара без ПДВ, односно 33.999.986 динара са ПДВ. Извршење решења грађевинских инспекција градских општина обављају саме општине, у складу са својим плановима јавних набавки и програмом уклањања објеката.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Za nova sedišta u "špancima" - 110.000 evra

Општина Нови Београд за уклањање дивљих објеката до краја године утрошиће 1.026.348 динара за рушење 11 објеката. За почетак уклањања чека да на њихов рачун Град пребаци део средстава.

СТАРИ ГРАД И ОПШТИНА Стари град у два наврата је од почетка године склопила уговоре са фирмама које ће обављати посао уклањања бесправно саграђених објеката. Укупно је за ове потребе намењено око четири милиона динара.

- Послат је захтев, али средства још нису уплаћена - наводе у овој општини. - У складу са средствима која су нам преостала, можемо да спроведемо рушење за мање ствари, као што су стубићи или неки незавршени објекат, јер ти послови изискују мање новца. За склањање већих објеката морамо да сачекамо Град. Кад утрошимо новац који имамо, даља динамика рушења зависиће искључиво од тога када ће нам Град уплатити новац за ту намену.

"ОДЕ" И КУЋА У БАРА ВЕНЕЦИЈИ

ДИРЕКЦИЈА има у плану и рушење 28 објеката за потребе решавања имовинско-правних односа. Површина зидина који ће се наћи на мети багера је од 20 до 370 квадратних метара. Једина кућа која је остала нетакнута приликом изградње "Београда на води", на адреси Бара Венеција 55 биће срушена. Уклањаће се поједине зидине од приземних до вишеспратних у Цара Николаја Другог, Карађорђевој, Доситејевој, Топчидерској, Саве Машковића, Радничкој. Биће уклоњена и зграда бензинске станице Топчидер у Патријарха Павла. Списак свих објеката за рушење налази се у конкурсној документацији Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу, доступној на сајту портала јавних набавки Београда.