ЈАВНА је тајна да су, у већини београдских вртића, родитељи у "обавези" да купе паковање влажних марамица и пластичних чаша, једном месечно. Има и оних предшколских установа које на огласној табли објављују имена деце чије су маме и тате испуниле "домаћи задатак". Из Секретаријата за образовање и дечју заштиту, пак, поручују родитељима да нису у обавези да купују било шта од средстава за хигијену.

Према речима Славка Гака, секретара за образовање и дечју заштиту, буџетом за предшколско образовање за 2018. годину, предвиђено је издвајање износа од 12,2 милијарде динара за рад 314 београдских вртића, у којима борави око 60.000 деце.

Прочитајте још - Контрола приватних вртића

- То укључује капитално одржавање објеката, плате запослених, плаћање свих комуналија, куповину опреме за предшколско образовање, намирнице за исхрану деце, хигијенског материјала... - наводи Гак. - Примера ради, за хигијенски материјал за све предшколске установе издвојено је 117,3 милиона динара, за материјал за образовање, културу и спорт 81,9 милиона динара, за намирнице се издваја 1,1 милијарда динара у овој години.

Гак истиче да директори предшколских установа, на основу својих потреба, планирају неопходне залихе свих материјала. Већина хигијенског материјала набавља се централизованом јавном набавком, на основу исказаних потреба.

Прочитајте још - Уписано још 1.500 малишана

- Уколико постоје посебни захтеви родитеља, директори су одговорни да, у договору са васпитачима конкретног вртића и савета родитеља, одобре доношење хигијенског материјала који није обухваћен исказаним потребама у вртићу - наводи градски секретар. - Њихова је обавеза да се старају да деца у вртићима имају све што је неопходно, и родитељи нису у обавези да било шта од хигијенског материјала доносе у вртиће.

НЕМА ПРИЈАВА

Иако су се редакцији "Новости" јављали родитељи који тврде да у појединим вртићима постоје спискови на којима се "етикетирају" они који нису донели оно што је траженo, надлежни нису добили ниједну пријаву.

- Нисмо добили пријаву да је било ко од родитеља "етикетиран" - каже Гак. - Свакако не подржавам да се од родитеља било шта тражи.