НЕЛЕГАЛНА градња годинама гуши престоницу, чак и по доношењу Закона о легализацији. Ипак, вест о надградњи зграде у Мариборској 10 на Звездари, чини се да је прелила чашу. Заменик градоначелника Горан Весић рекао је да ће за ту грађевину одговарати нелегални инвеститор и онај ко је градњу дозволио.

- Затражио сам да се од Општине Звездара прибави информација о свему што се догађало са том градњом. Шокиран сам оним што сам видео и за ово ће неко морати да одговара. Прво нелегални инвеститор, а потом и они коју су ово допустили - рекао је Весић.

Заменик градоначелника је истакао да Град припрема предлог мера за сузбијање бесправне градње.

- Предложићемо измене неколико закона како би убудуће за бесправну градњу одговарао и власник парцеле, а не само онај ко гради, као и забрану рада за компаније које граде без дозволе. Тражићемо кривичну одговорност за одговорна лица у јавним предузећима која бесправне објекте прикључују на инфраструктуру, уписивање терета у катастру на сваки објекат док се не плате све обавезе према држави - прецизирао је Весић.

Један од предлога је и да Град сваку бесправну градњу већу од 100 квадрата пријављује као прање новца, па ће, према његовим речима, они који граде морати да доказују порекло пара. Весић је додао и да ће у септембру на Скупштини изменити и одлуку о дозвољеној спратности за легализацију.


ЗИДА УПРКОС ЗАБРАНИ

На троспратну зграду у Мариборској 10 на Звездари, инвеститор је надоградио још три спрата. Упркос затварању градилишта, многобројним пријавама станара из улице и доношењу решења о уклањању спратова, инвеститор наставља да гради.