У Љубљани више од 90 одсто грађана плаћа карту у градском превозу, а у Београду свега 30 одсто, изјавио је градоначелник Београда Зоран Радојичић и поручио да је за добро функционисање градског саобраћаја неопходна сарадња свих - и Града, и ГСП-а, и грађана.

"Да би градски саобраћај функционисао на прави начин мора да постоји сарадња свих, и Града, и ГСП-а, али и грађана јер је неопходно да повећамо проценат људи који плаћају карту у градском превозу", нагласио је Радојичић који је у четвртак у Љубљани посетио предузеће “Љубљански путнички промет”.

Ту су га запослени информисали о раду предузећа и томе како функционише саобраћај у Љубљани која је, иначе, 2016. прогласена за “Зелену престоницу Европе”.

Прочитајте још - Радојичић у Љубљани истакао значај регионалне сарадње

Возни парк тог предузећа, и за градски и приградски саобраћај, чини укупно 280 аутобуса од чега део иде на дизел, а део на гас.

Радојичић каже да запослени у овом предузећу раде на примени нових технологија и нових врста аутобуса који су еколошки бољи.

"Њихова стратегија још увек није до краја јасно дефинисана и има још дилема јер се ради о процесу који треба усагласити са трендовима у свету. Ми желимо да модернизујемо градски саобраћај у Београду у чему ће нам искуства колега из Љубљане бити од користи", рекао је Радојичић.

Додао је да ће Град Београд у наредном периоду набавити 220 нових аутобуса, од чега је планирано да 80 буду електрични.

РАДОЈИЧИЋ: КАНДИДОВАЋЕМО БЕОГРАД ЗА ЗЕЛЕНУ ПРЕСТОНИЦУ ЕВРОПЕ

Градоначелници Београда и Љубљане, Зоран Радојичић и Зоран Јанковић, потписали су данас писмо о сарадњи и преношењу знања и искустава између два града, а у вези кандидатуре Београда за “Зелену престоницу Европе”.

“Циљ писма о сарадњи који смо данас потписали је да Београд добије статус 'Зелене престонице Европе', а да нам Љубљана, преносећи своја искуства, у том циљу помогне”, рекао је Радојичић за Танјуг, након потписивања писма у Градској кући Љубљане.

Прочитајте још - Радојичић: Београд да буде еколошки прихватљивији град

Љубљана је 2016. добила награду “Зелена престоница Европе”, а Радојичић каже да Београд има огроман потенцијал да такође добије ту награду за коју ће се, најавио је, ове године и кандидовати.

“Љубљана је четири пута аплицирала за ту награду и тек из четвртог пута је добила, што говори да је то процес. Желим да истакнем да ћемо ми уложити сав напор да добијемо тај статус и да ћемо ове године конкурисати за ту позицију, али и да ћемо, уколико не успемо сада, бити упорни и наредних година да достигнемо наш циљ да Београд постане 'Зелена престоница Европе'”, додао је Радојичић.