АУТОБУС "ДрумоДом" све је извеснији да се нађе на улицама Београда, а на услузи суграђанима који немају кров над главом. Хуманитарна организација "Адра" успела је да прикупи новац за адаптирање једног оваквог возила, које ће бити прилагођено за основне потребе бескућника. Нешто више од 12.500 евра било је потребно за остваривање племените идеје, радови на адаптацији су у току, а очекује се да први корисници уђу у аутобус од почетка наредне године.

Иако је новац прикупљен, људи добре воље настављају да помажу ову идеју. Тим поводом синоћ је у кафе клубу "16" организовано дружење чланова организације и пријатеља који су несебично подржали акцију.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Прикупљен новац за адаптацију "ДрумоДом-а"

- Дијаспора је највише помогла, а велики број обичних грађана је одвојио новац за "ДрумоДом" - каже нам Игор Митровић из "Адре". - Имали смо замисао да аутобус буде прилагођен до краја новембра, па до краја овог месеца, али не желимо да то испадне лоше. Боље да пробијемо рокове него да накнадно откривамо грешке.

"ДрумоДом" ће бескућницима омогућити да се туширају, користе тоалете, ошишају, оперу веш, али и да попричају са стручним особама. Према Митровићевим речима, искуство је показало да су таквим особама потребне мале ствари да би подигло њихово самопоуздање.

- Најтеже ће бити да их подстакнемо да се боре и да схвате да постоји могућност за другачију ситуацију од оне у којој се тренутно налазе - каже Митровић.

Помоћ: Игор Митровић

БИЋЕ ПАРКИРАН НА ВИШЕ ЛОКАЦИЈА

"ДРУМОДОМ" се опрема у сервису за аутобусе у Железнику, где се и сада налази. Путем "Фејсбука" и "Инстаграма" сви који желе, моћи ће у наредном периоду да прате све фазе адаптације возила. Идеја је да аутобус буде паркиран на неколико локација у граду, по неколико сати. Засада, сигурно је да ће код Панчевачког моста бити једна од њих, а остале ће одредити Секретаријат за социјалну заштиту.