ПЛОВИДБА Савом и Дунавом кроз Београд засада је безбедна, а, према речима надлежних, нема опасности од стварања ледених плоча које би могле да окују бродове и сплавове. Ипак, у Савском рукавцу су пловила блокирана. Надлежни су у приправности и редовно надзиру реке.

- Просечна температура воде је око три степена уз просечан водостај за ово доба године, па се по овим хидролошким условима не очекује појава леда - изјавио је Вељко Ковачевић, помоћник министра задужен за водни саобраћај. - За сваки случај, све лучке капетаније су у приправности, али и Дирекција за водне путеве. Агенција за управљање лукама издала је упутство свим лукама да прате стање.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Весић: Све улице првог приоритета очишћене, јавни превоз у пуном капацитету

Међутим, у Савском рукавцу ситуација је другачија. Усидреним чамцима нема мрдања док температура не пређе у плус, јер је због веома ниског водостаја лед оковао пловила. Мештани овог дела града истичу да је сваке године иста слика, а све углавном због изузетно нижег водостаја Топчидерке који се бележио током целе године.

На другом крају града, усидрена пловила на Дунаву у Земуну слободно крстаре реком, а власници сплавова засад могу да буду мирни.