ВЛАСНИЦИ око 80 локала у "Станком центру" на Бановом брду, који су урбанистичким планом предвиђени за рушење, о судбини својих пословних простора немају никакве информације ни два месеца после јавне седнице на којој се расправљало о плану. Иако су им локали укњижени, и на овој локацији постоје већ 25 година, власници тврде да им нико од надлежних није пришао са било каквом информацијом, упозорењем или предлогом. У нову пословну годину, како истичу, они и њихових 400 радника ушли су стрепећи од усвајања плана, без конкретног решења.

Прочитајте још: Чисто на плацу "Бетоњерке"

Проблеми предузетника и власника малих предузећа у оквиру "Станком центра" почели су у септембру 2017. године, када је градска скупштина донела одлуку о изради плана детаљне регулације подручја између улица Стевана Бракуса, Ваљевске и Тоше Јовановића. План, који је израђен на иницијативу компаније "Шопинг центар - Брдо", на делу тржног центра "Станком" подразумева изградњу стамбено-пословне зграде, а власници локала, који ту послују од почетка деведесетих година прошлог века, за њега су сазнали тек у октобру прошле године.

- План детаљне регулације затекао нас је неспремне, пошто смо за њега сазнали сасвим случајно - прича за "Новости" Славица Деспотовић, предузетница и председница Удружења власника локала. - Фирма "Шопинг центар" откупила је простор у непосредној близини, на ком се налази руинирана зграда која никада није завршена, али је уједно и финансирала план којим су обухваћени наши локали. Нас нико није питао да ли се с њим слажемо, нити нас је обавестио о јавном увиду.

Како истиче Славица Деспотовић, у плану је назначено да се на једном делу катастарских парцела, предвиђених за изградњу вишеспратнице, уопште не налазе пословни објекти - упркос томе што је чињенично стање другачије. Занима је и којим јавним интересом може да се оправда препуштање приватног пословног простора другом предузећу.

- Највећи проблем је у томе што никакав одговор не можемо да добијемо ни од кога - закључује Славица. - Ни да ли је план усвојен, ни ко је инвеститор који би требало да изађе на терен, нити на који начин ће нам евентуални губитак бити компензован. Приговоре смо доставили на јавној седници, али никаквих информација још нема.

БЕЗ ОДГОВОРА

"НОВОСТИ" су у два наврата покушале да од Града добију информацију о даљем развоју плана детаљне регулације, као и о судбини локала на Бановом брду. До закључења овог броја одговори нису стигли.