ТУРИСТИЧКЕ атракције, гастрономска услуга, паркови, ноћни живот и безбедност Београда фактори су који су током претходне године оставили позитиван утисак на госте престонице. Са друге стране, у недавно објављеном истраживању, које је Пословно удружење хотелијера и ресторатера Србије - ХОРЕС спровело за потребе Туристичке организације Београда, наводи се и да су туристи показали мањи степен задовољства такси услугама, туристичком сигнализацијом, квалитетом туристичких информација, чистоћом града и понудом излета.

Прочитајте још: МЛАДИ ТУРИСТИ У СРБИЈИ: Да можемо, живели бисмо баш Београду

Анкетирано је више од 3.000 туриста из 71 земље, просечне старости 44 године. Раније је, како наводе из ХОРЕС, доста замерки било на фасаде, док је ове године било знатно мање таквих примедаба.

Према речима директора Туристичке организације Београда Миодрага Поповића, узроци за неповољну оцену појединих фактора делом су техничке природе и односе се на начин спровођења анкете. Чистоћа града и услуге такси превозника, истиче, круцијални су проблеми.

- Истраживање је рађено на специфичном сегменту тржишта, и ми смо, немајући другу могућност, питања поставили људима који су били у отвореном аутобусу за разгледање или у хотелима, гостима који још нису имали прилику да се упознају са свим могућностима информисања, нити са туристичком сигнализацијом - прича Поповић. - У последњих неколико година, она је унапређена готово четири пута, па смо тако, примера ради, на улице поставили 105 инфо-табли, а ове године ћемо поставити и неколико интерактивних паноа. Осим тога, отварамо бар још два или три инфо-центра.

Прочитајте још: Странци баш воле Београд

- Реални проблеми града до којих смо дошли, и које смо очекивали као резултат истраживања, јесу чистоћа града и такси услуге - наставља Поповић. - Рекао бих да је на првом месту чистоћа, која зависи од градских служби, али можда још и више од самих грађана. С друге стране, нелегални таксисти постали су ендемски проблем са којим се Београд суочава већ годинама.

Како наглашава председник Удружења таксиста Србије Александар Бијелића, негативна оцена такси услуга у престоници односи се искључиво на нелегалне и нелегитимне таксисте. Како наводи, гости једино са њима могу да доживе непријатности.

Илустрација / Фото: Н. Скендерија


- Таксисти нису проблем, проблем су они који то нису, обављају превоз путника без кровних ознака, а туристима се представљају као таксисти - истиче Бијелић.

У СРБИЈИ ЛАНЕ 3,4 МИЛИОНА ТУРИСТА

Према подацима Републичког завода за статистику, у 2018. години у Србији је боравило укупно 3,4 милиона туриста, 11 одсто више у односу на 2017. годину.