Запосленима у комуналним предузећима биће исплаћена солидарна помоћ од 41.800 динара до 30. јуна. Ову одлуку обелоданио је заменик градоначелника Горан Весић након редовног састанка са представницима четири репрезентативна синдиката комуналног система града.

У комуналном систему тренутно ради око 21.000 запослених без којих престоница, како је Весић истакао, не би била уређена.

- То су људи који раде суботом, недељом и празницима. Они су заслужни што Београд овако изгледа и што се успешно развија. Сва питања и евентуалне проблеме решавамо са њима дијалогом, јер су синдикати наши партнери - истиче Весић.

Прочитајет још - И комуналци ће позивати "паука"

Такође је договорено да се на следећој седници Скупштине града установи Дан комуналне делатности Града Београда.

- То ће бити дан када треба да се прича о комуналним делатностима, грађани ће моћи да виде опрему коју имају комуналци, те ће се са поносом показати све оно што они представљају - каже Весић.

Једна од тема заједничког састанка била је обавеза коју је Град наложио комуналним предузећима са више од 1.000 радника, да до краја године отворе по вртић.

- То би била велика олакшица за све запослене, а нека предузећа су већ почела да функционишу на тај начин - рекао је заменик градоначелника.

ТЕНДЕР ЗА АУТОБУСЕ

ЗАМЕНИК градоначелника напоменуо је да ће у петак бити отворен тендер за куповину између 230 и 250 нових градских аутобуса, а план је да се до краја године набави још 50 зглобних из "Икарбуса". До краја фебруара 2020. године очекује се још 50 аутобуса, чиме ће за мање од осам месеци на београдским улицама саобраћати између 330 и 350 потпуно нових возила јавног превоза.