ВЛАСНИЦИ и љубитељи "фића" изложили су своја возила јуче на платоу испред Општине Звездара, где је одржана јубиларна десета изложба ових четвороточкаша у организацији Београдског удружења "фићиста". Око тридесетак угланцаних и дотераних "фића" из земље и региона мамило је погледе посетилаца, будило сећања носталгичара, док су деца заинтересовано прилазила и фотографисала се са олдтајмерима.

Међу изложеним аутомобилима било је оригиналних, преправљених, али и тркачких примерака.

Прочитајте још: ДО СТОТКЕ ЗА 45 СЕКУНДИ: Вршчанин оживео Флојдовог "фићу"

- Желимо да поново оживимо љубав према "фићама" и да је пренесемо на децу - каже нам Радосав Јовић Раша, власник два аутомобила ове марке. - Наша окупљања су и омаж Драгану Николићу, маестралном Флојду из филма "Национална класа". Он је наша прва асоцијација на "фићу" и заувек ћемо га се сећати, не само ми из удружења, већ свако ко је иједном погледао ово култно остварење.

Београдско удружење "фићиста" помаже домаћем туризму и спорту, а и власницима да дођу до делова за свог љубимца, повезује их међусобно, а помаже и онима који желе да купе овај ауто, обележје некадашње Југославије.

ПРВИ АУТОМОБИЛ

ПРОИЗВОДЊА "фиће" обележила је почетак домаће аутомобилске индустрије. Популарни аутомобили производили су се од 1955. до 1985. у фабрици аутомобила у Крагујевцу и за већину Југословена то је био први четвороточкаш који су стекли. Током тридесет година направљено је 923.487 возила, а испред Општине Звездара су била изложена и возила из региона.