ГРАДОНАЧЕЛНИК Београда проф. др Зоран Радојичић поздравио је данас у Дечјем културном центру, на Дан словенске писмености и светитеља Ћирила и Методија, децу из дијаспоре и региона која бораве у Србији у оквиру манифестације „Свесрпски дечји сабор”.

Прочитајте још: Радојичић: Београд има велике циљеве за концепт смарт ситија

Радојичић је поручио деци да је циљ ове манифестације дружење и склапање нових пријатељстава, како би касније чешће долазила у своју матичну државу.

– На дан словенске писмености, у оквиру „Свесрпског дечјег сабора”, окупило се око 70 деце из 11 држава, што ће, надам се, постати традиција. Циљ овог догађаја је да се деца упознају и науче више о својој култури, историји, језику и писму своје матице, односно да се веза између дијаспоре и матице ојача – рекао је градоначелник.

Он је истакао да ће им отаџбина, кад год је потребно, пружити помоћ и подршку, због чега је важно да чешће посећују Србију и можда одлуче у будућности да остану.

Прочитајте још: Весић: Сарадња Београда и Москве није само слово на папиру

– У наредним данима очекује се леп и богат програм и надам се да ће им наша престоница остати у лепом сећању. Радујемо се и надамо се да ће следеће године доћи у још већем броју – рекао је градоначелник.

Догађају су присуствовали в.д. помоћника директора Министарства спољних послова – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Николина Милатовић Поповић и директор Дечјег културног центра Драган Марић.

„Свесрпски дечји сабор” организован је други пут заредом под покровитељством председника Републике Србије Александром Вучићем, у трајању од 23. до 28. маја. Деца из САД, Аустралије, Велике Британије, Норвешке, Немачке, Хрватске, Француске, Шведске, Северне Македоније, Словеније и Румуније имаће прилике да у наредним данима боље упознају српску престоницу и Тршић, родни крај Вука Стефановића Караџића.