БЕОГРАД - Градоначелник Београда Зоран Радојичић изјавио је да ускоро почиње реконструкција објеката Хитне помоћи, Градске библиотеке, Студентске поликлинике и Стационара, како би, каже, ти објекти били енергетски ефикасни и тросили мање енергије.

Реконструкција се спроводи у оквиру пројекта "Термална рехабилитација јавних зграда-унапређење енергетске ефикасности у Београду", који ће се, према Радојичићевим речима, реализовати до краја 2019, а чија вредност износи 16 милиона евра.

Од тог износа, каже градоначелник, 11 милиона евра су средства из ИПА фондова Европске уније, а пет милиона износи зајам који Град Београд узима од Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), преноси градска управа.

"Обавићемо реконструкцију четири објекта која су од виталног значаја за функционисање града, а који у Београду деценијама нису обновљени. Рецимо, од када је изграђена зграда Хитне помоћи шездесетих година, она никада није реконструисана, док се број наших становника значајно повећао", указао је Радојичић.

Наводи да ће Београд коначно имати Хитну помоћ, Градску библиотеку, Студентску поликлинику и Стационар по европским стандардима, и који ће моћи да одговоре потребама грађана.

Додаје да иако није било лако доћи до тачке у којој Град има пројекат који је спреман за финансирање, захваљујући свим надлежним секретаријатима и институцијама Града, који су радили на решавању имовинско правних односа, припреми техничке документације, пројекат је спреман за реализацију.

Директор Регионалне агенције за развој и европске интеграције Београд (РАРЕИ), Снежана Радиновић, истиче да је велико задовољство што је након вишегодишњег рада РАРЕИ на припреми идеје и самог пројекта, тај пројекат одобрен за финансирање из средстава Европске уније кроз ИПА 2 компоненту.

"Ово није и једини пројекат Града финансиран из ЕУ средстава. У последњих неколико година, РАРЕИ је успела да повуче средства за Град Београд и кроз пројекте финансиране из различитих програма Европске уније", каже она.

Објашњава да ће ови пројекти допринети унапређењу модела управљања урбаним шумама, уређењу урбане средине на одабраној локацији у Београду уз помоћ природних решења, као и подршку у раду запослених из локалне самоуправе у појединим процедурама.