Град Београд обележиће своју славу Вазнесење Господње у четвртак, 6. јуна, најавио је овогодишњи домаћин славе, градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић.


Он је истакао да ће Спасовдан бити прослављен литургијом у Вазнесењској цркви и литијом централним градским улицама, са симболичним затварењем круга литије у дворишту Вазнесењске цркве.


Слава града Београда је уједно и слава свих суграђана, нас који га волимо и најлепши начин да обележимо овај велики празник је да то учинимо заједно – рекао је Радојичић и позвао грађане да узму учешћа у свечаној прослави славе града, на литургији и свечаној литији.


Градоначелник Радојичић подсетио је да Београд слави Спасовдан као своју славу од када је деспот Стефан Лазаревић 1403. године Београду дао статус престонице, те да је и она делила судбину града.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Радојичић: Четири зграде до краја 2019. енергетски ефикасније


Као и наш град, и крсна слава овог града има бурну историју. Обележавање градске славе је повремено било забрањивано и прекидано, али и обнављано. Кроз све ове векове, она је симболично указивала на уздизање, наду и веру – истакао је Радојчић и додао да му је велика част што је овогодишњи домаћин славе.


Спасовданска литија кретаће се устаљеном трасом београдским улицама. Прво стајање за читање молитава за здравље Београђана ће бити код Теразијске чесме, друго стајање за молитве за поштеду од страдања, мир и напредак код Саборне цркве, а треће стајање за читање молитве за покој душе свим палим јунацима Београда у дворишту Вазнесењске цркве.


Празник Вазнесења Господњег један је од десет великих Господњих празника, покретан је празника и увек се празнује четвртком, односно четрдесет дана после Васкрса, а десет дана пре празника Свете Тројице.