ПЛОВИДБА рекама је безбедна, а у исто време ради се и на повећању капацитета путничких пристаништа, како у Београду, тако и у другим градовима Србије. Овако Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре реагује на наводе Удружења професионалних лађара Србије (УПЛС) после бродолома који се догодио на Дунаву у Будимпешти, где је погинуло седморо, а нестао 21 туриста, и указује да то удружење "нетачно приказује стање безбедности на нашим пловним путевима и доводи грађане у заблуду, користећи трагичан догађај за промоцију свог деловања".

Председник УПЛС Бранислав Вајда огласио се после пловидбене несреће у Будимпешти, упозоравајући на "озбиљне проблеме безбедности пловидбе домаћим рекама, а посебно у Београду, где је број путничких бродова повећан за 50 одсто у односу на прошлу годину, те да престоница није спремна за такав изазов". Ипак, из министарства кажу да нема разлога за страх.

- Постојећи начин пристајања бродова на путничком терминалу Луке Београд функционише уназад деценију, и није проузроковао безбедносне проблеме - ни у саобраћају ни у комуникацији путника са обалом - наводе из ресорног министарства. - Уочили смо проблем недостајућих пристаништа путничких капацитета у Београду, због чега је Министарство заједно са ГО Земун и Градом Београдом иницирало изградњу међународног путничког пристаништа у Земуну, на којем ће радови бити завршени у августу 2019. године.

УКЛАЊАЈУ СПЛАВОВЕ ЗБОГ чињенице да сплавови изазивају опасност у односу на маневар путничких бродова на потезу од Ушћа до Бранковог моста, надлежно министарство се неколико пута досад обраћало Граду, "како би се хитно донела нова одлука о постављању плутајућих објеката и добио правни основ за уклањање свих сплавова са ове локације". - Очекујемо да ће ова одлука бити усвојена до краја јуна - саопштили су из министарства.

Председник УПЛС Бранислав Вајда навео је и да недостаје већа безбедносна контрола кретања пловила на Сави и Дунаву. Из ресорног министарства подсећају да је Лучка капетанија увела посебна правила пловидбе у подручју Београда.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - БРОДОЛОМ НА ДУНАВУ: Седморо се удавило, 21 туриста нестао; Мале шансе за проналазак преживелих (ФОТО/ВИДЕО)

- Сваки долазак путничког брода праћен је рапортним и другим активностима Лучке капетаније Београд, која прати пловидбу свих бродова преко Речних информационих сервиса. Такође, Србија је прва у Европи увела навигационе бове које су видљиве бродовима у свим условима пловидбе, што умногоме повећава безбедност пловидбе - истичу из министарства.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПОСЛЕ СУДАРА БРОДОВА ОГЛАСИЛА СЕ КОМПАНИЈА: Крузер имао механички проблем док је пристајао, четири особе повређене (ВИДЕО/ФОТО)


У АПРИЛУ 9.000 ТУРИСТА

СВЕ више туриста у Београд стиже бродом. Само је у априлу, према подацима Секретраријата за управу, Дунавом и Савом допловило скоро 9.000 гостију из више земаља, чиме се потврђује да је овај вид туризма све популарнији. Највише посетилаца који су се на београдске обале искрцали у априлу било је из Немачке, њих 2.803.