ПРЕДШКОЛСКЕ установе издале су 2.095 одбијеница родитељима чија деца нису уписана у државна обданишта, сазнајемо у Секретаријату за образовање и дечју заштиту. Број малишана који иду у приватне вртиће, уз субвенцију из градске касе, тренутно је 18.135, а на име дотација из буџета Града до сада је издвојено осам милијарди динара.

Како сазнајемо од надлежних, највише "потврда" за упис у приватни вртић, издато је у највећој предшколској установи "11. април" у Новом Београду - 382, следи ПУ "Др Сима Милошевић" у Земуну са 307 и ПУ "Чика Јова Змај" на Вождовацу, где су родитељи узели 294 одбијенице. Током лета треба очекивати "спуштање црте" у државним обдаништима. Наиме, предшколске установе имају право да траже проширење капацитета за петину, што је још око 1.500 места.

Прочитајте још - Вртићи: У јануару ниједна субвенција

Додатни капацитети биће обезбеђени преуређењем простора локалних самоуправа и у школама, а и изградњом монтажних обданишта.

- До 1. септембра биће отворено 500 места у Бољевцима, Сопоту, на Палилули, Земуну и у Булевару краља Александра - каже Славко Гак, секретар за образовање и дечју заштиту. - Град ће наставити да субвеницонише боравак малишана у приватним вртићима, а од септембра очекујемо да ће бити укинута листа чекања за упис у обданишта за малишане из приоритетних група. Крајњи циљ је да сва деца, чији родитељи то буду желели, буду уписана у обданишта и да нема више листе чекања.

Иако је Уредбом Владе Србије предвиђено да до 2025. године обухват деце предшколским васпитањем и образовањем буде 70 одсто, тај циљ је већ постигнут шест година раније, пошто је 72 одсто најмалђих Београђана уписано у вртић. Тренутно више од 85.000 малишана иде у обданишта, од којих око 68.000 у државне вртиће.


ИЗДВАЈАЊА

ОД 2015. године, када су уведене субвенције за приватне вртиће, број малишана је порастао са тадашњих 4.084 на чак 18.135. Број приватних предшколских установа је, у протеклом периоду, повећан четири пута - са 88 на 358. Издвајања из градског буџета су за првих пет месеци ове године - 1,6 милијарди динара.