РАД клима-уређаја у возилима јавног градског превоза од уторка, 2. јула ће контролисати 78 саобраћајних инспектора и комуналних полицајаца. Прeвoзници, у чиjим aутoбусима нe рaдe расхладни уређаји збoг штeдњe гoривa, бићe кaжњaвaни нa лицу мeстa кaзнoм oд двa милиoнa динaрa, a поједина вoзилa ће бити упућивaнa и нa вaнрeдни тeхнички прeглeд.

Ову одлуку наложио је заменик градоначелника Горан Весић после ванредног састанка са челницима градских секретаријата за јавни саобраћај, инспекцијске послове и комуналне полиције. Планирано је да акција вандредне провере возила јавног градског превоза траје читавог лета. Такође, у понедељак је дат и рок да се до 10. јула поправе климе у свим аутобусима у којима она постоји, али не ради.

Градски превозник је крајем маја расписао јавну набавку за поправку и сервисирање расхладних уређаја у 559 аутобуса. Међутим, резултати тендера још нису познати.

Прочитајте још - "ПАКЛЕНО" У ГСП-у: У аутобусима као у рерни!

Секретаријат за јавни градски превоз почео је у четвртак, такорећи изненада, да контролише да ли превозници поштују уговорне обавезе склопљене са управом града, а пре свега да ли су у возилима укључени клима-уређаји.

- Од почетка контроле није искључено ниједно возило из саобраћаја, али је написано 20 записника у којима је констатовано да климе нису биле укључене у возилима и да 91 возач није носио обавезну униформу - рекли су за "Новости" надлежни из Секретаријата за јавни превоз. - На основу ових записника, превозницима ће бити умањена средства за остварени транспортни рад у коначном обрачуну, а у складу са важећим уговором између Града и превозника.

У аутобусима без упаљеног клима уређаја топлије него напољу Фото П. Милошевић


Такође, одлучено је и да аутобуси на свим градским линијама буду подељени тако да на једно без климе, иду три са расхладним уређајима. Као и да сви аутобуси са климом буду обележени.

Прочитајте још - У 35 одсто возила ГСП нема климе

МОГУЋА ЗАМЕНА ВОЗИЛА

У СКЛАДУ са потписаним уговорима, превозницима се наплаћује казна за сваку неправилност уочену у контроли. Возила се не искључују из саобраћаја, међутим превознику је омогућено да, у складу са уговором, замени возило у којем је клима неисправна до отклањања квара. Ангажовањем заменских возила превознику је омогућено да избегне вишеструко плаћање казни, а да се превозни капацитети не смање.