ЗАУСТАВЉАЊЕ туристичких аутобуса по центру града и стварање саобраћајних гужви, док туристи, којих је све више у Београду, изађу из возила, ускоро ће постати прошлост. Након завршене студије на којој се тренутно ради, планирано је да на неколико места у престоници буду изграђена и означена паркинг-места за заустављање туристичких аутобуса који возе путнике у разгледање града.

Прва три стајалишта, која ће бити пуштена у рад за мање од два месеца, биће у Карађорђевој улици и служиће за прихват туриста који у Београд стижу са крузера и бродова. Планирано је и да у непосредној близини буде направљен и паркинг на којем ће аутобуси чекати, док се не буду упаркирали на стајалиште и преузели путнике.

- У току је израда пројекта како би се за престоницу направио адекватан план и повећао број стајалишта за туристичке аутобусе - истиче Слободан Унковић из Туристичке организације Београда. - Стајалиште на Студентском тргу, које је и током овог лета у сталној функцији, сигурно ће остати на овој локацији. Због реконструкције Трга републике, тренутни приступ је из правца Калемегдана и Доњег Дорћола.

Прочитајте још - Терминал за аутобусе: Од "Арене" право на море

Надлежни су и приликом обнове парка "Ушће" имали на уму проблем недостатка стајалишта за аутобусе на Новом Београду, па су тако остављена обележена места испред Музеја савремене уместности. Предложене нове локације за заустављање возила са туристима могуће су у Улици Тадеуша Кошћушка или Париској, у Узун Мирковој, код хотела "Москва", Теслиног музеја и Скадарлије, тачније у Душановој или испред Дома Војске. Као могућа локација помиње се и плато код Цркве Светог Марка, Саборне цркве, испред "Стакленца" и Музеја историје Југославије. Али и у подножју Гардоша у Земуну.

У Београду, који се све више окреће туризму, аутобуси са туристима који обилазе престоницу тренутно могу да пристају само код Пионирског парка, Студентског трга, у Скерлићевој код Храма Светог Саве, прекопута тржног центра "Ушће" и код Музеја 25. мај.

Туристички аутобуси на Студентском тргу Фото К. Михајловић

ПРОБЛЕМ АЕРОДРОМ

НЕДОВОЉНО је места за паркирање аутобуса и на Аеродрому "Никола Тесла", где туристички аутобуси имају могућност задржавања само минут.

Надлежни истичу да је на овој локацији неопходно направити паркинг на којем би возила могла да стоје и чекају групе путника колико год је потребно.