ПРИЗОР како купачи излазе из Савског језера у руци држећи "букет" непокошене траве све је чешћи. Како кажу забринути Београђани, челници "Аде Циганлије" не косе језерско растиње редовно, због чега се не осећају безбедно током пливања. Ипак, из Управе то демантују, уз напомену да је подводно биље неопходно зарад квалитета воде.

Посетиоци Аде и ове купалишне сезоне имају замерку на количину зеленила које плута по површини језера. Неретко се запрепасте када угледају гомилице траве послагане уз воду, а нарочита непријатност настане када се растиње запетља током пливања.

- Врстан сам пливач, али уплашим се сваки пут када осетим да ми се трава обавија око ногу - каже Никола А. са Бановог брда. - Редован сам посетилац, и сваке године порадујем се да неће бити таквих проблема. Међутим, изгледа да је растиње нерешиво.

Како су нам казали из ЈП "Ада Циганлија", трава у језеру коси се свакодневно, почевши од 1. априла до 1. новембра.

- Кошење се одвија на читавој површини језера и у свим деловима, независно од тога да ли има или нема купача - кажу из Управе популарне градске плаже. - Траве највише има у делу ван бова, што је још један у низу разлога зашто константно апелујемо на посетиоце да не прелазе зоне које су обележене за купање.

Прочитајте још: АДА ЦИГАНЛИЈА: Вештачко језеро неостварена жеља

Нажалост, има много оних који то не поштују и тиме и себе и друге доводе у опасне ситуације.


Како наглашавају из Аде, трава Савског језера изузетно је корисна, будући да је основни чинилац, који обезбеђује висок квалитет воде. Она служи као природни филтер, апсорбује све нечистоће и прерађује их у кисеоник, који користе други становници језера. Стога се кошење мора спроводити у складу са научним студијама и истраживањима, како се флора и фауна Аде Циганлије не би нарушила.

МАШИНА

ЈП "Ада Циганлија" располаже најсавременијом опремом за свакодневно одржавање подводног растиња. Користи се косачица која омогућава да се нож спусти на више од једног метра дубине. Захваљујући томе, трава се сече испод површине воде.