ИЗМЕНОМ Статута града пре месец дана, општине су добиле посао легализације и издавања грађевинских дозвола до одређене квадратуре. Ипак, предмети из градских канцеларија тек се пакују и пописују, па ће бити потребно и до неколико месеци да стигну до столова општинских службеника.

Док траје вакуум, грађани ће морати да се стрпе за решавање случајева, а нови захтеви ће до преноса надлежности, према незваничним информацијама, подносити у катастру.

Као једна од кључних измена најважнијег акта града тиче се тога да ће 10 градских општина убудуће обављати легализацију до 400 квадрата и издавати грађевинске дозволе до 1.500 квадрата. Приградске ће легализовати до 3.000 квадрата, док ће дозволе за градњу издавати до 5.000 квадрата.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Шаљу извршитеље због једног рачуна

Међутим, сви предмети у граду, који се односе на поменуте квадратуре, а има их доста, морају да се среде, па тек онда проследе на даље решавање општинама.

- Чекамо да нам пошаљу те предмете па да почнемо да радимо - наводе у управи Општине Стари град. - Колико знамо, на столу су спаковани, али неће стићи до нас наредних месеци.

ПРЕСЕЉЕЊЕ ГРАЂАВИНСКИХ ИНСПЕКТОРА ПОЧЕТКОМ године грађевинска инспекција прешла је у надлежност града, па су се 33 општинска инспектора преместила на ново радно место у градској управи. Крајем прошле године донета је одлука да послове легализације до 200 квдарата преузму општине, па се око 130.000 предмета за озакоњење од почетка године већ селило у општине.

Како смо успели да незванично сазнамо у Секретаријату за легализацију, запослени имају пуне руке посла да пакују много предмета, па се не очекује да слање почне пре краја септембра.

- Тај процес пребацивања трајаће и неколико месеци. Још не можемо да знамо када ће стићи у општине. Тренутно пописујемо, сортирамо. Потребно је и да се општине ускладе са статутом града - речено је незванично у надлежном секретаријату.

И док грађани чекају решавање њихових предмета, док општине не преузму нову надлежност, суграђани ће имати проблема, јер то више није градска брига, а није још постала ни општинска.

- Док општине не преузму, највероватније ће се то радити у катастру, али то још није дефинитивна одлука.

Судећи по редовима који су увелико у катастру када је реч о другим предметима које грађани треба да реше, уколико катастру припадне још и овај посао, чекање ће потрајати.