ПРЕЖИВЕЋЕ! Спасли сте је сигурне смрти. Ове речи, које је изговорио лекар Хитне помоћи затварајући врата санитета у коме је лежала деветогодишња девојчица Е. Ј., заувек ће памтити Владан Николић (37) и Александар Миленковић (36), припадници саобраћајне полиције. Они су притекли македонској породици у помоћ, након што је њиховом детету изненада позлило.

Двојица саобраћајаца водила су у петак око 14 сати битку с временом, како би од Умчара стигла што пре до Београда и дете довезла до болнице. Од осмеха до суза, делиле су их секунде.

- Заједно смо били у радарској контроли, мерећи брзину возила, на ауто-путу између Умчара и Малог Пожаревца у правцу ка престоници - присећа се Николић, који униформу саобраћајног полицајца носи већ 13 година. - Наједном је стало једно возило, а возач нам је рекао да је 500 метара од нас приметио породицу, за коју се чинило да има проблем. Одмах за њим стао је други возач и рекао нам да је видео родитеље како држе на рукама дете које је у бесвесном стању и плачу. Одмах смо спаковали опрему, и кренули у помоћ.

Да поштују прописе и возе до Малог Пожаревца, а онда окрену возило пут Умчара и помогну породици, требало је да направе круг од 50 километара. За то, проценили су, није било времена. Под звучном и светлосном сигнализацијом, возили су 500 метара у супротном смеру, зауставном траком.

Прочитајте још: ПОЛИЦАЈЦИ У АКЦИЈИ: Спасавање "под високим напоном"

- Родитељи су деветогодишњу девојчицу држали на рукама, плакали су обоје - каже, за "Новости, Миленковић који у полицији ради 14 година. - Они су страни држављани, пореклом из Македоније, и враћали су се са одмора кући у Западну Европу. Са њима су били старији син (27) и ћерка (20). Родитеље и девојчицу смо ставили у кола, а друго двоје деце смо замолили да нас прате својим возилом. Отац јој је држао главу, а мајка језик. Само су запомагали и плакали. Нисмо ни знали да ли је дете живо.

Возили су што су брже могли ка Београду, а возило Хитне помоћи их је чекало код скретања за "Ласту". Ту су преузели дете, ставили га на носила. Тек тада им је отац девојчице из санитета махнуо и рекао "хвала".

- Превези су је у дечију клинику у Тиршовој, и имамо информацију да је добро. Ипак, и даље не знамо шта се догодило и да ли је заиста у питању епилептични напад.

ЗДРАВСТВЕНО СТАЊЕ

У КАКВОМ стању је девојчица и како напредује њено лечење, нисмо успели да сазнамо. Страни држављани, када је реч о хитним интервенцијама, заводе се као Н. Н. лица, па је немогуће сазнати у којој клиници су смештени и шта је био узрок погоршања здравственог стања деветогодишњакиње.