Завршена је обнова дела Историјског архива Београда. Потпуно су сређена два депоа и сада имају најсавременији систем заштите од пожара, систем климатизације и грејања, као и постављену лед расвету. Заменик градоначелника Горан Весић каже да је важан овај дан, јер је ове године завршен највећи културни пројекат у престоници у који је уложено више од 140 милиона динара.

- Сређена су два депоа, величине око 1.200 метара квадратних, у који је смештено око 13 километара архивске грађе. Реч је о најсавременијим условима чувања, са одређеном температуром и заштитом од пожара - истакао је Весић.

Он је истакао да је реч о историји града Београда и додао да је веома важно да се архивска грађа коначно чува на правилан начин, а уједно је најавио и нова улагања у архив, као и изградњу нове зграде поред постојеће.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Руше све објекте на улазу у будући тунел

- Нова зграда ће омогућити корисницима Архива услугу која је примерена 21. веку. Такође смо покренули неколико пројеката дигитализације архивске грађе. Први је дигитализација грађе о животима људи који су убијени у логору Старо сајмиште током Другог светског рата. Успешно смо дигитализовали око 3.500 картонa о Јеврејима који су убијени. Примерак тог пројекта је предат Музеју Холокауста у Вашингтону, други прмерак сам лично предао Меморијалној установи за жртве и хероје Холокауста "Јад Вашем" у Јерусалиму, док је трећи примерак остао у Историјском архиву Београда - указао је заменик градоначелника.


ДИГИТАЛИЗАЦИЈА ПОСЛОВНИХ КЊИГА

У најави је дигитализација и пословних књига која ће омогућити грађанима да решавају своје статусе пред Фондом ПИО, а све у складу са намером Владе Републике Србије да сва историјска грађа буде дигитализована, јер то нашим грађанима омогућава брзо и ефикасно решавање проблема који се односе на пензионе захтеве у предузећима.