Шетња Београдском тврђавом је привилегија Београђана, мада често не знају много о местима поред којих пролазе. Ево прилике да становницима главног града помало скренемо пажњу на нека од места која су део суштине њиховог града.

Једно од њих свакако је Главна Стамбол капија, која је добила име због свог положаја, на правцу главне комуникације према Цариграду, односно Стамболу. Дабоме, ово је скраћеница од пуног имена овог града - Истанбул. Уз ове речи које чујемо од стручњака Јавног предузећа "Београдска тврђава", стичемо и нова сазнања.

- Исто име носила је још једна капија, која се налазила у оквиру варошке фортификације, крај данашњег Народног позоришта у центру Београда. Ова Стамбол капија је порушена 1862. године и њено рушење представља симбол коначног ослобођења Београда од Турака.

На овом месту прво је стајала друга важна грађевина. Звали су је „Царска“ или „Константинопољска“, а та капија подигнута је у време аустријских радова на изградњи и обнови тврђаве почетком 18. века. Имала двоспратну фасаду урађену у барокном стилу и била је најбоље грађена капија Београдске тврђаве.

- Већ средином истог века је разорена, заједно са другим аустријским фортификацијама - кажу у Тврђави.- Недуго затим, на истом месту подигнута је капија која и данас постоји. И ова грађевина је монументална. мада је чињеница да је знатно скромнија у погледу украса фасаде. Испред капије преко рова се некада налазио дрвени мост, а прилаз капији бранила су четири топа.


Данас је ово једна међу ретким капијама на Београдској тврђави са добро очуваним дрвеним вратницама, обложеним гвозденим плочама. На крајевима фасаде су осматрачнице које су, највероватније, биле само декорација. Слично другим турским капијама, и ова је имала скроман украс у виду три мале розете.

Данашњи шетачи Београдском тврђавом лако уоча да се са обе стране пролаза капије налазе се по две просторије у којима је била смештена стража. У њима се налазе камини, како би могла да буде упаљена ватра током оштрих београдских зимских месеци. Данас су у тим просторијама постављена галерија, сувенирница и радионица старих заната Јавног предузећа „Београдска тврђава“, .

Још један драгоцен део Тврђаве доминира овим простором. На самом излазу, са обе стране капије налазе се два бастиона повезана бедемом. У њему се се налази 14 великих казамата, по седам са сваке стране капије.ЈАРБОЛ И ЗАСТАВА

Над Стамбол капијом се током 19. века налазио јарбол са турском заставом. Када су Турци најзад предали Београд кнезу Маихаилу Обреновићу турска застава је остала на овом јарболу, све до 1876. године, када је њено скидање означило почетак рата са Турцима. Две године касније, из овог великог војног сукоба изашла је независна Кнежевина Србија. Данас се на овом јарболу вијори застава са грбом града Београда.