ВОДА у Београду је високог квалитета, задовољава све стандарде и упркос високим температурама и појачаној потрошњи, неће бити проблема са водоснабдевањем. Ово је јуче изјавио градоначелник Зоран Радојичић приликом обиласка погона за производњу воде "Макиш".

Према његовим речима, регистрована је повећана потрошња воде, што је уобичајено за ово доба године. Навео је да се то посебно односи на период после 18.00 и на приградска насеља.

- Морамо се одговорно понашати према води, која је један од најзначајнијих ресурса 21. века - истиче Радојичић. - Као друштво, морамо бити више свесни тога и рационално користити воду. За заливање баште не треба користити воду за пиће, нарочито у овом периоду када су повећане потребе за њом.

Градоначелник наглашава да је ЈКП "Београдски водовод и канализација" ангажовало све капацитете и захвалио је директору и запосленима што су у врелим данима омогућили квалитетно снабдевање водом. Он је истакао да је добро што је фабрика "Макиш 2" потпуно аутоматизована.

Прочитајте још: Вода чиста и у случају тероростичког напада

- Овде је процедура у многим сегментима специфична и служи као узор многим европским градовима. Контрола квалитета воде је на веома високом нивоу, а само у овој лабораторији ради се више од 12.000 анализа. Постоје четири нивоа контроле квалитета, тако да је порука Београђанима да имамо сјајну воду која задовољава све потребне стандарде.

КОНТРОЛНИ СИСТЕМ

ГРАДОНАЧЕЛНИКУ је представљен Контролно-командни центар у којем му је директор сектора за управљање београдским водоводним системом представио процесну шему дистрибуције воде у београдском водоводном систему, као и начин на који се прати потрошња воде у престоници.