Члан Градског већа Беча задужен за финансије, привреду, дигитализацију и међународне односе Петер Ханке истиче да Аустрија подржава Србију на њеном путу у ЕУ и да тај процес треба да буде интензивиран, те наглашава да је у Београд допутовао да понуди знање главног града Аустрије.

Ханке, који ће данас имати разговоре са званичницима Града, пре свега са градоначелником др Зораном Радојичићем, у изјави за Танјуг каже да је допутовао у Београд са поруком да је важно да градови сарађују и да Беч и Београд планирају заједничку будућност.

Према његовим речима, развој се одвија у градовима Европе и важно је да међусобно комуницирају и деле знање.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Beč testirao namirisane vozove, putnici doneli konačan sud

"Разлог моје посете је да јасно ставимо до знања и понудимо наше знање, јер можемо да учимо једни од других. Беч има много тога што може да покаже", објаснио је он и изразио уверење да ће сигурно бити дефинисани заједнички пројекти.

Ханке је истакао и значај Бечлија српског порекла за главни град Аустрије, наводећи да они чине шест одсто становништва.

"Ми веома ценимо наше српске суграђане и из захвалности њима нудимо да Београд користи наше знање", рекао је он.

Указао је да су Срби веома битни и за развој привреде Беча и Аустрије, пре свега када је у питању стручна радна снага, јер су они добро образована радна снага која је потребна Бечу као центру привреде.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Beč će do 2050. biti pametan grad

Према његовим речима, веома је важно да они остану у Бечу, а уједно указује и да је радна снага из Србије добродошла и у ИТ сектору.


Ханке је јуче предао општини Жагубица ватрогасно возило, донацију града Беча, а недељу дана раније градоначелник Беча Михаел Лудвиг Јабуковцу код Неготина уручио је на поклон кола хитне помоћи.

С тим у вези истиче да је Бечу увек човек у средишту пажње и да град помаже тамо где тај човек може бити угрожен.

"Ова два пројекта смо реализовали у кратком року и они су добар пример шта подразумевамо под помоћи суседима. Мислим да можемо да наставимо, али не ради се само о ватрогасним колима и хитној помоћи, већ је важно да образујемо људе и делимо наше знање", рекао је он.

Подсетио је и да су аустријска предузећа у Србији уложила више од две милијарде евра, чиме је Аустрија међу највећим страним инвеститорима.

"Видимо да се Србија одлично економски развоја. Привредни раст је већи него у западној Европи, а ми у Аустрији и Бечу се налазимо на раскрсници између истока и запада", рекао је Ханке.


"Можемо да понудимо услуге и знање, али и српске фирме позвати да код нас, на нашем тржишту шире своја пословања и започну нову историју компаније", додао је.

Он је истакао да би за Аустријанце било веома важно да Србија постане чланица ЕУ.

"Било би добро и исправно ако би се процес проширења на Сбрију интензивно наставио. Ми из Аустрије чинимо све да процес буде позитиван и у свим одборима у Европи се залажемо за улазак Србије у ЕУ", закључио је Ханке.