ГРАД почиње изградњу четири нова вртића - у Новоградској улици у Земуну, на Бежанијској коси, у Филмском граду и Обреновцу, најавио је јуче Горан Весић, заменик градоначелника. Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу изабрала је извођаче за пројектовање и градњу, а укупна вредност која ће бити уговорена за пројектовање и изградњу сва четири објекта је 775 милиона динара бруто, а места ће бити за 775 малишана.

Према речима Весића, рок за израду комплетне техничке документације и извођење радова на појединачним објектима је од 12 до 15 месеци, у зависности од вртића. Он је подсетио да је Град, почетком ове године, донео Програм изградње објеката предшколског образовања, којим је предвиђена изградња монтажних вртића на општинама где постоји потреба, како би се обезбедило још места у обдаништима.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ИЗБОДЕН МУШКАРАЦ НА ПАЛИЛУЛИ: Полиција привела осумњиченог за напад

Он је истакао да су прве четири локације одабране у сарадњи са општинама и Секретаријатом за образовање и дечју заштиту, као и због имовинског статуса земљишта и опремљености инфрастурктуром. Објекти ће бити изграђени типски, по систему "кључ у руке", што ће омогућити да по завршетку изградње објекти буду потпуно опремљени и спремни за употребу. Пројектна решења ће бити најефикаснија и најекономичнија.

- Простор за игру деце биће у унутрашњости парцеле, док ће се просторије за боравак малишана налазити у дворишном делу објекта, а пратећи садржаји према улици, како би се осигурала максимална безбедност - рекао је Весић. - Објекти ће бити грађени од квалитетних и трајних материјала, који задовољавају тражене норме и морају бити еколошки исправни и примењиви на објектима у којима бораве деца.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПАНИКА У АДА МОЛУ: У току евакуација посетиоца (ФОТО)

МАЊИ МЕСЕЧНИ РАЧУНИ

ВЕСИЋ је додао да је предвиђена изградња 17 нових обданишта и додао да у вртиће тренутно иде око 70.000 деце, док их је пре само пет година било скоро дупло мање. Он је истакао да родитељи плаћају сада 5.500 динара месечно, док је пре пет година "рачун" био 9.500 динара.

- Град је већ платио скоро две милијарде динара родитељима којима су незаконито наплаћиване дупло скупље накнаде за боравак деце у вртићима од 2008. до 2013. године - рекао је Весић. - И поред исплате обештећења родитељима, по судским пресудама, успева да гради нове вртиће.