РЕКОНСТРУКЦИЈА Савског трга почела је средином августа, када је плато код окретнице аутобуса раскопан. Ипак, већи радови почели су у суботу, скидањем површинског слој асфалта испред Старе железничке станице. Главни градски урбаниста Марко Стојчић потврђује да ће саобраћај све време реконструкције платоа бити у функцији.

- Прва фаза радова обухватиће изградњу платоа испред станице - појаснио је Стојчић. - Други део радова подразумева изградњу црпне станице, а трећа изградњу целокупне трамвајске мреже и коловоза. Ипак, застоја у саобраћају неће бити јер ће се прво градити ободна кружна саобраћајница која заокружује сам простор Трга. Тек када све то буде изграђено и трамваји буду пуштени у рад, извођач радова ће почети да ради на реконструкцији полукруга који заузима Савски трг. Четврта фаза је постављање споменика Стефану Немањи, чију позицију смо пажљиво бирали, и налазиће се на месту садашњег укрштања трамвајске пруге - казао је градски урбаниста.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Пиносава добија 18 голф терена на више од 63 хектара

Стојчић је нагласио и да је челницима града било веома важно да се обезбеди функционисање саобраћаја, због чега је било неопходно обавити све припремне радње на време.

У плану је да Трг буде отворен у фебруару, на Сретење, 2020. године.


НОВО РУХО

ОСИМ уређења фасаде зграде Железничке станице, која је већ под скелама, и старе зграде прекопута Савског трга ће добити ново рухо. Зграда "Поште" у Савској улици, добиће изглед који је имала пре Другог светског рата.