Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је данас да град Београд има доста планова за Велико ратно острво који су уврштени у план Генералне регулације, недавно усвојене на седници градске Скупштине.

Он је рекао Танјугу, након обиласка Великог ратног острва, да је тим планом Велико ратно острво заштићено од сваке врсте уништавања и да је на тај начин обезбеђена природа.

"То је први пут у историји Београда да је усвојен план Генералне регулације када су у питању зелене површине, где је дефинисано како ће се штитити зелене површине. Наш план је да имамо више зелених површина. Сада их имамо 15 одсто, пре пет година је било око 14 одсто, а наш циљ је да буде 25 одсто и управо зато је неопходан план", рекао је Весић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Радници на Тргу Републике од јутрос на терену, радиће се и дању и ноћу, најавио Весић

Према његовим речима, једна од најважнијих ствари која је урађена на Великом ратном острву јесте чишћење канала "Галијаш" које је и главно мрестилиште за рибе.

"То је природни канал у коме током касне јесени и зиме има доста воде и који је главно мрестилиште за рибе. Оне се овде склањају, пошто река увек наноси неки муљ и било је запуштено. Очистили смо 650 метара канала, наставићемо да чистимо и даље, тако да смо обезбедили ово природно мрестилиште за рибе које се овде склањају и и на тај начин чувамо рибу која се налази у самом Дунаву", рекао је Весић.

фото П.Митић


Он је додао да Град на посебан начин брине о острву на коме није дозвољена градња и о коме брине ЈП "Градско зеленило" које ту има своју базу.

"Осим Земунаца који који понекад сврате овде, и то у мањем броју, велики број Београђана зна за Велико ратно острво, али не зна какво је оно благо. Оно се сваке године шири и сваке године је све веће, људи који овде бораве кажу да је 50-ак хектара повећано последњих деценија, тако да ће оно бити све веће и веће и све важније за Београд", рекао је Весић.


фото П.Митић


Ипак, закључио је он, природа острва мора да се сачува да она не би постала место за туризам, будући да су за то предвиђена друга места.

Весић је Ратно острво обишао с градском секретарком за заштиту живоне средине Иваном Вилотијевић и с директором "Градског зеленила" Бобаном Стевановићем с којима је разговарао шта би још могло да се уради на острву у функцији очувања природе.

"У том смислу, с другим надлежним институцијам и уз помоћ ЕУ која даје велике паре за заштиту Дунава, бавићемо се и радићемо на још већој заштити природе", рекао је Весић.