Градоначелник Београда Зоран Радојичић састао се у Старом двору са члановима конзорцијума ангажованим на пројекту „Утицај нових дрвореда на квалитет животне средине у Београду” и разговарао о његовом значају.

Том приликом градоначелник је најавио да ће град до краја године имати анализу која ће показати где је најбоље садити нова стабла, као и које ће врсте садница допринети што здравијој животној средини, саопштио је градски Секретаријат за информисање.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Весић о плановима за Велико ратно острво: Многи Београђани знају за њега, али не знају какво је оно благо

"Битно је да грађани Београда удишу што чистији ваздух, а овај пројекат је велики корак ка томе. У времену када је све више аутомобила на улицама и када су загађења све већа, потребно је садити отпорније врсте уколико желимо да оне опстану у нашем граду, као и да допринесу здравијој животној средини. На основу овог пројекта знаћемо које су то саднице као и на којим местима су оне најпотребније. То ће представљати полазну основу за планску садњу у наредним годинама", објашњава градоначелник Радојичић и као један од примера наводи потребу да дрвеће треба садити у прометним улицама и булеварима, где је повећана емисија штетних гасова.

Он додаје да је овај пројекат показатељ да се садњи дрвећа у Београду приступа одговорно и плански.

"Озбиљни смо у намери да у годинама пред нама освојимо титулу Зелене престонице Европе, односно да грађанима пружимо што здравије и зеленије окружење. Пројекти попут овог имају велики допринос ка томе", истиче Радојичић.

Радојичић је нагласио да је у овом тренутку зеленим површинама покривено око 15 одсто територије града, док је план да до 2025. године зеленило заузме 25 одсто површине града.

Конзорцијум ангажован на пројекту чине Биолошки факултет Универзитета у Београду, Институт за низијско шумарство и животну средину у Новом Саду и предузеће „ЕНАЦТА” д.о.о. које пружа решења из области заштите животне средине и безбедности и здрављ на раду.