Замена коцки на коловозу око Трга Репубике биће завршена до новембра, а то ће омогућити нормално функционисање бициклистичког и мотоциклиштичког саобраћаја у граду, изјавио је данас градски секретар за саобраћај Душан Рафаиловић.

Он истиче да град Београд неће сносити никакве трошкове због додатних радова и да се испоставило да се бициклистички и мотоциклистички саобраћај отежано одвија због ломљења коцке која је уграђена на Тргу.

"С обзиром на то да је намера града Београда да поштује и промовише принципе урбане мобилности који се заснивају на што већем коришћењу јавног превоза, што мање учешће путничких аутомобила у саобраћају, што више бицикала и пешачења, наша намера је да бициклистичке стазе обезбедимо, односно да им се омогући приступ до самог трга и вожња на Тргу ", рекао је Рафаиловић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Radnici na Trgu Republike od jutros na terenu, radiće se i danju i noću, najavio Vesić

Он је указао да ће током следеће недеље Београд, као већина европских и светских метропола, обележити Европску недељу мобилности различитим активностима.

То подразумева да се промовише вожња јавним превозом, бициклизам, пешачење, односно што мања употреба путничких аутомобила.

Током наредне недеље биће обележена бициклистичка стаза од Калемегдана до Васине улице, чиме ће се обезбедити приступ бициклистима до Трга Републике посебном сабраћајном траком.

Почетак активности у оквиру обележавања Европске недеље мобилности биће најављен на конференцији у уторак, а у среду ће бити одржана промоција сервиса "Врабац" и пешашке зоне у центру.

"У четвртак ће бити одржана радионица у Скупштини града на којој ће бити промовисана израда Студије урбане мобилности за град Београд која је од великог значаја за наш даљи рад и представља даљу смерницу у активностима и даљим правцима развоја сабраћајног шитема у граду", истиче Рафаиловић.