УЛИЦОМ 27. марта од дела Старине Новака до Таковске, од понедељка је проходна за саобраћај. Раскрсница ове улице са Таковском биће, према речима заменика градоначелника Горана Весића, проходна од 19. септембра, а Улица краљице Марије би требало да буде завршена средином октобра. Завршени део збунио је суграђане, који су очекивали да ће нови булевари имати пет саобраћајних трака. Тако и јесте, али за кретање "право" биће по једна трака у оба смера.

Иако је Улица 27. марта од понедељка отворена, због машина које се налазе на трамвајским шинама, тек понеки возач прође овуда. Већина и даље заобилази ову деоницу. Они који су се овуда провозали, као и суграђани који ту живе, у чуду су. Реконструкцијом улица Цара Душана, Џорџа Вашингтона, 27. марта и Краљице Марије, а по пројектном плану, планирано је пет трака, од којих три за возила и две за мешовити саобраћај, којима ће ићи трамваји и аутобуси. Ипак, тротоари су проширени, шине су померене ка улици, коловоз је сужен.

Прочитајте још - Весић: Завршава се обнова 27. марта, саобраћај од понедељка

- Уместо да шире улицу, они је сужавају - каже Палилулац Жарко П. - Када су причали о реконструкцији, сећам се да је речено да ће улица целом дужином имати пет трака, од којих су две намењене шинском саобраћају. А ако сада погледате улицу од раскрснице са Таковском, места за три траке нема. Шине су повукли ка средини улице и чини ми се да ћемо имати по једну коловозну траку на располагању у смеру.

Управо се на углу улица Мајора Илића и 27. марта, код Палилулске пијаце, најбоље види ситуација. Ту су извођачи радова већ направили разделна острва, па је јасно да саобраћај иде у две траке, док пета, средња, служи за скретање улево.

Из Секретаријата за инвестиције, у чијој је надлежности реконструкција ова четири булевара, кажу:

- Дуж све четири улице, возила ће се кретати у пет саобраћајних трака. Две крајње траке су предвиђене за мешовити саобраћај, и туда ће се кретати трамваји и аутобуси. Њу ће користити и возила која скрећу десно. Две траке, по једну у смеру, имају на располагању возила која се крећу право. Средња трака служи за престројавање у раскрсницама, односно за оне који скрећу улево. Како не би било неспоразума у саобраћају и чеоних судара, испред неких проблематичнијих раскршћа се налазе разделна острва која усмеравају возаче у праву траку - објашњавају из Секретаријата, за "Новости".

Прочитајте још - Рафаиловић: Обнова 27. марта,гужве само из правца Цвијићеве

Како ће саобраћај функционисати, да ли ће обновљене улице бити функционалне и хоће ли се на појединим деловима обновљених булевара стварати гужве, знаће се тек по њиховом пуштању у саобраћај.

ШИРОКИ ТРОТОАРИ

ЗБОГ посебне подлоге која се поставља испод шина, смањиће се бука трамваја. Са обе стране улице биће паркинг, а ширина тротоара у најужим деловима биће два метра. Дуж булевара биће постављена лед расвета, а пешачки прелази биће семафоризовани.

ФРАНЦУСКА УЛИЦА

ЗБОГ радова на Тргу републике, за саобраћај ће бити затворена једна саобраћајна трака у Француској улици. Измене ће трајати до 19. септембра у поноћ, саопштили су из Секретаријата за саобраћај. (А.З.К.)