ЗГРАДА Владе Србије, у Немањиној 11 у Београду, у недељу је била отворена за све који су желели да завире у неке од стотина кабинета, заседну у министарску фотељу или погледају поколоне које је добила премијерка Ана Брнабић. У оквиру "Дана европске баштине", који се одржавају сваке године последња два викенда у септембру, организована су и Отворена врата - посета објекту који је првобитно био седиште Министарства финансија Краљевине Југославије.

Прича о бурној историји здања које је пројектовао руски архитекта Николај Петрович Краснов почела је у сали за конференције. Док су се сликали на месту са кога чланови Владе дају изјаве медијима, посетиоци су могли да чују како је зграда два пута рушена, једном 1941, а други пут 1999. године. Београђани су затим обишли и салу за седнице, где су имали прилику да седну у фотељу свог омиљеног министра или у премијеркину.

На путу до Жутог салона, где се увек одвија онај неформални део током посета страних делегација, погледе присутних мамила су уметничка дела Лубарде, Јована Бијелића и Николе Поповића, које је држава годинама из својих фондова откупљивала, а које красе зидове у Влади. Жути салон је салон "без тешких тема" и био је омиљени Зорану Ђинђићу.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Две недеље праксе у Португалији

- Ово је идеалан начин да завирите међу зидове где се доносе најбитније одлуке и видите како то изгледа уживо - каже Милош Јанковић. - Нисмо желели да пропустимо ту прилику и одушевљени смо што смо овде. Видели смо сваки кутак зграде, уметнине и друге драгоцености. Нисмо се покајали што смо данас овде.

За крај туре, домаћини су оставили оно најзанимљивије - собу са поклонима. У њој се чува све што су председници Владе од 2002. године добили у званичним посетама.


ПРВО ПРОВЕРА, ПА УЛАЗ

ОД 2002. године свака два последња викенда у септембру, одржава се Дан отворених врата. Свако ко је хтео да прође кроз одаје здања у Немањиној морао је да се пријави неколико дана раније преко сајта Владе или туристичке организације Србије. Уједно, било је потребно доставити личне податке, како би се обавиле безбедносне провере и тако омогућила посета.