ЈУБИЛАРНА 50. манифестација "Радост Европе", која је ове године окупила малишане из 23 земље света, почела је у среду карневалским дефилеом учесника, од Трга републике до Калемегдана. Свечано отварање обележено је у 13.30, на теренима Кошаркашког клуба "Партизан" на Београдској тврђави. Овогодишњи фестивал одржава се до 5. октобра.

Ове године Београд је угостио малишане из 22 европске државе, као и децу из Кине, која су смештена код својих вршњака из српске престонице. Слоган манифестације је "Пут у средиште среће", а догађај су отворили учесници пројекта "Београд пева".

Окупљање учесника почело је око поднева на Тргу републике, где су раздрагани клинци играли и певали заједно са дечјим хором, који је чинило 300 малишана из шест београдских основних школа. Поворка се затим упутила ка Калемегданској тврђави, уз прању војног оркестра из Ниша, под диригентском палицом мајора Дејана Ђорђевића. Њих су пратиле мажореткиње из Панчева, Ковина и Тивта, као и дувачки оркестар музизичке школе "Јосиф Маринковић" из Зрењанина.

Прочитајте још - "Кидс фест" отвара врата

Знатижељни туристи и становници престонице, који су се затекли у Кнез Михаиловој улици, са одушевљењем су посматрали и фотографисали добро уиграну кореографију и разноврсну народну ношњу, коју су учесници носили специјално за ову прилику. Малишани су потом заузели места на трибинама кошаркашких терена "Партизан" у срцу Београдске тврђаве, где су им се обратили Леонтина Вукомановић и Страхиња Радовановић.

Затим су каратисткиње клуба ""Нипон" извеле кате уз химну манифестације, док су деца из Шведске представила своју циркуску тачку, а за крај је Хор Дечјег културног центра отпевао песму "Деца Европе".

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА У ДКЦ

ИЗЛОЖБА награђених радова 21. међународног ликовног конкурса "Радост Европе" отворена је у среду у 18.00, у Галерији Дечјег културног центра. На овој изложби својим радовима представили су се гости из Словачке и Румуније, међу којима и дечак Самуел Стрела, по чијем раду је урађен мурал на зиду ОШ "Старина Новак", као почетак обележавања пола века манифестације.