МАЛОЛЕТНИ младић, украо је у понедељак око 14.10 часова аутобус на линији 59 са окретнице у Бирчаниновој улици и уредно возио све до окретнице на Видиковцу, пратећи линију и примајући путнике на стајалиштима дуж трасе.

Иако су о крађи одмах обавештени полиција и диспечарски центар Секретарија за јавни превоз, у филмску јурњаву за украденим возилом упутио се возач Ђорђе Вуксић (40), који је тог преподнева возио ту линију. Младића је зауставио на видиковачкој окретници, припречивши му пут својим аутом, извукао га из аутобуса и чекао долазак полиције. Шофер Транс -Југа, за "Новости" открива шта се тачно догодило.

- Завршио сам прву смену и оставио возило на окретници, јер је колега каснио пет минута због протеста таксиста који је био у току. Наш послодавац је коректан, па сам знао да проблема неће бити ако оставим возило на окретници. Аутобус сам угасио,точкове намотао удесно, угасио склопку и затворио врата. Кренуо сам кући, кад ме је колега позвао и питао: Где је аутобус? Мислио сам да се шали! - прича Вуксић, који иначе већ шест година вози на линији 51, и који је у уторак као замена радио на линији 59.

Колега га је поново звао, рекао да аутобуса нигде нема, а онда отрчао до отправника на окретници да пријави нестанак возила. Отправник му је рекао да је видео возача, који му је рекао да ради за Транс-Југ, да отвара врата аутобуса, улази у возило, прима путнике и одлази.

- Колега је отправника питао како је пустио возача да оде, а овај му је казао да није дужан да их све познаје. Што и јесте истина. Тог тренутка, са мном у колима била је моја девојка, Јелена, која је иначе отправница. Позвала је ауто-центар и питала их да ли виде куда се украдени аутобус креће, пошто сва возила имају уређаје за лоцирање. На наше изненађење, речено јој је да се возач уредно пријавио, да иде дуж трасе и скупља путнике! Нисам могао да верујем својим ушима - препричава догађај Вуксић.

Прочитајте још - ОТЕТ АУТОБУС НА ЛИНИЈИ 59: Младић током протеста таксиста сео за волан, па се са путницима возио од Аутокоманде до Видиковца


Одлучио је да возило пресретне успут и возећи од Сајма, видео је аутобус који је до малочас возио на Канаревом брду.

- Ишао сам иза аутобуса неко време. Нисам знао ко је за воланом и нисам смео да реагује, пошто је било путника у возилу. Мислио сам, шта ако се тај неко уплаши, успаничи се па повреди некога. А целом трасом возио је као професионалац! Ниједну грешку није имао, станицу ниједну није промашио. А онда сам видео да скреће на окретницу на Видиковцу. Сви путници су изашли, а ја сам својим аутом стао испред аутобуса, препречио му пут како не би могао да настави даље. Рукама сам отворио врата на силу и улетео у возило. Испред себе сам угледао тинејџера! Био сам шокиран. Рекао ми је: Немој бато! Ухватио сам га и изнео из аутобуса - наводи овај четрдесетогодишњи возач.

Каже да је полиција убрзо стигла, али по пријави суграђана који су се ту задесили, а који су пријавили да неко туче возача. Полицајци су, када се ситуација разјаснила, привели седамнаестогодишњег младића.- Био је збуњен, уплашен. Када су га питали зашто је украо аутобус, почео је да плаче. Било ми га је жао. И ја сам био у чуду када сам видео клинца испред себе, за кога се испоставило да је малолетан и да нема дозволу да вози мотор, а камоли аутобус! А од Канаревог брда до окретнице на Видиковцу возио је као професионални возач. Дете је било за воланом, а нико од полиције није кренуо у потрагу за украденим возилом иако су знали да се креће дуж трасе! Само сам ја реаговао - искрен је Вуксић.

ПОЗНАТ ВОЗАЧИМА СА ЛИНИЈЕ 59

ВОЗАЧ Ђорђе Вуксић, каже да је после сазнао од колега који стално возе на линији 59, да сви познају тог младића. Да он воли да прича са њима, и да се стално мота око аутобуса. Да је знао за фору како може да отвори врата аутобуса притиском на сигурносни вентил и да је тако ушао у возило. Наводи и да је сазнао да се иза судбине овог тинејџера крије тужна прича. Младић је возачима причао да је отац преминуо, мајка се преудала, а он сам наводно сам живи у стану на Канаревом брду.