Јавно комунално предузеће "Београд пут" купило је 35 нових камиона, а заменик градоначелника Горан Весић је најавио да ће до јануара бити набављено још пет, а следеће године још десет камиона.

"С великим поносом данас представљамо 35 нових камиона које је ''Београд пут'' купио како би наша зимска служба током зиме функционисала како треба", рекао је Весић приликом представљања нових возила.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Замена коцака на Тргу републике при крају: Измене у јавном превозу и рок завршетка радова

Навео је да је то предузеће на територији града Београда, када пада снег, радило скоро у немогућим условима и да је један од највећих проблема био недостатак квалитетних камиона.

"Имали смо веома стари возни парк који је онемогућавао да се квалитетно чисти, а често се дешавало да се по десетак камиона током једног дана поквари. Када сам прошле године обилазио зимску службу рекао сам да ћемо у наредних годину и по дана купити 50 нових камиона", рекао је Весић.

Прецизирао је да ће, осим 35 камиона који су сада набављени, до почетка јануара бити купљено још пет, а следеће године још десет камиона.

"На тај начин ће ''Београд пут'' добити потпуно нови возни парк. Са ових 35 камиона, за ову зиму имамо стотину нових камиона који су спремни за чишћење снега, а 31 стари камион ћемо имати у резерви, што се никада није десило у историји Београда да за чишћење снега имамо резерву", истакао је Весић.

Навео је да је прошле године било 90 сталних камиона, без икакве резерве што, додао је, значи да грађани могу да очекују да ће се сада чистити боље и квалитетније.

Фото: П.Митић


"Оно што нас чека у наредном периоду, то је да купимо мања возила за чишћење мањих улица, улица другог приоритета", рекао је Весић и додао да ће се на тај начин омогућити да се истовремено чисте улице првог и другог приоритета.

Навео је да је од 2014. године до данас, укључујући и куповину ових 35 камиона, "Београд пут" набавио нових 55 камиона, те да ће их са пет који ће стићи до јануара и десет следеће године бити укупно 70.

Како је додао, у периоду између 2008. и 2013. године купљено је 15 камиона и то на кредит.

"То само говори о томе колико ми више водимо рачуна о томе да наша предузећа буду опремљена, колико више водимо рачуна о томе у каквом су стању наша предузећа", рекао је Весић.

На данашњи дан "Београд пут" дугује добављачима и банкама око 60 милиона динара, а када је садашња градска власт почела да води Београд тај дуг је био скоро две милијарде и триста милиона динара, рекао је Весић.

"Београд пут" је, додао је, тада био на ивици банкрота и било је питање да ли ће моћи да се опорави и постоји.

Фото: П.Митић

"''Београд пут'' је сада опремљен, а то је било могуће захваљујући бољој финансијској ситуацији у којој се налази то предузеће и Град, јер за разлику од периода између 2008. и 2013. године, када је купљено 15 нових камиона на кредит на две године, ми смо ових 55 и још 15 који ће стићи купили тако што смо више од милијарду динара обезбедили из средстава самог предузећа. Узели само свега један кредит од 144 милиона динара који ће бити враћен до фебруара 2020. године", додао је Весић.

Навео је да се у свим градским предузећима набављају нова возила и да су бољи услови за рад људи.

"У ''Градској чистоћи'' смо купили 25 цистерни и на тај начин дупло повећали њихов број. Свуда тако радимо јер домаћински послујемо зато што нам је важно да наша предузећа буду опремљена и да Град буде уређен онако како треба", додао је Весић.