НАУЧНИЦИ из Института за физику у Београду извели су експеримент како би показали колико је велика била загађеност ваздуха у престоници.

Прочитајте још: Лакше се дише: После облака смога изнад Београда, изашла нова анализа ваздуха

Они су у два наврата по 24 часа филтрирали око 55 кубних метара ваздуха 24/25. и 25/26. октобра, а фотографија црних филтера говори сама за себе. Поређења ради, изнад прљавих налази се чист филтер.

Тако су настали филтери који показују да је концентрација повишена у односу на граничне вредности, а наши резултати се поклапају са оним које има СЕПА и Градски завод за јавно здравље. Овако је за "Новости" др Мира Аничић Урошевић виши научни сарадник Института за физику, појаснила фотографију која кружи интернетом на којој се може видети изглед филтера након двадесетчетворочасовног филтрирања око 55 кубних метара ваздуха за 24. и 25. те за 25. и 26. октобар.

Наша саговорница додаје додаје да су мерења вршена у Земуну где се Институт налази и да се показало да је ваздух загађен исто као и на местима где су мерења вршили СЕПА и Градски завод за јавно здравље.

Лука Илић, дипломирани меторолог и истраживач сарадник у Инстититу за физику каже за наш лист да су ове честице измерене због неповољне метеоролошке концентрације.

- Разлог загађења је појава јаких призремних инверзија које су спречиле кретање ваздуха у вертикалном правцу и мешање са чистим ваздухом на висини. У недостатку ветра и падавина дошло је до нагомилавања честица у приземном слоју ваздуха - појашњава Лука Илић.