ОД 1. децембра живот на престоничким улицама постаће знатно другачији. Према најави заменика градоначелника Горана Весића, снабдевање ресторана, продавница и осталих објеката који пружају услуге такве врсте моћи ће да се обавља само између 20.00 увече и 7.00. Трговци и снабдевачи у четвртак нису одговарали на питања "Новости" у вези са овом најавом. Али сасвим је сигурно да ће примена ове одлуке изазвати прави "земљотрес" јер изискује велике промене у начину пословања.

Према Весићевим речима, изменом режима саобраћаја теретних возила за снабдевање на територији Београда реагује се на многобројне притужбе грађана у вези са доставним возилима која током читавог дана блокирају саобраћај у граду.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Реконструкција дела Калемегдана: Видин-капија за будућност

- Тамо где се достава за радње обавља са јавне површине, она ће бити дозвољена само између 20.00 и 7.00, што се не односи на оне који имају своје двориште или своје паркинг-место. Достава мора бити завршена до 7.00 ујутро и након тог времена биће кажњено свако доставно возило, као и онај коме се роба доставља. На тај начин ћемо увести ред у граду и ред у паркирање тих возила, а истовремено ослободити жуту траку и делове саобраћајница које су закрчене доставним возилима. Рок до 1. децембра остављен је како бисмо дали могућност трговинским ланцима да се припреме и организују - рекао је Весић.

На друштвеним мрежама већ се покренула лавина коментара, а мишљења су подељена. Док једни сматрају да је ово добра одлука, зато што ће се смањити гужва у граду, други истичу како ће их сада будити бука камиона и аутомобила који ће у раним јутарњим часовима да врше испоруку.

Питање је како ће трговци и снабдевачи успети да се ускладе са новим прописаним терминима за испоруку, зато што ће проблем представљати то што ће фирме морати да мењају радно време својих запослених.


УСКОРО ОДЛУКЕ КОЈЕ ТРЕБА ДА ДОПРИНЕСУ ЕФИКАСНИЈЕМ ФУНКЦИОНИСАЊУ САОБРАЋАЈА

СТРОЖЕ ПРОТИВ ЗАУСТАВЉАЊА У ДЕСНОЈ ТРАЦИ

КОМУНАЛНИ милиционари од 1. децембра стриктно ће кажњавати возаче који заустављају своје аутомобиле у десној коловозној траци са сва четири упаљена мигавца. Најављено је и да ће почетком следеће године Град почети да ради и на доношењу нових одлука које треба да допринесу бржем и ефикаснијем функционисању саобраћаја. Нови прописи ће се пре свега тицати бахатог паркирања и злоупотребе жуте траке.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Бањичка пијаца прва у рукама супермаркета: Град у преговорима с трговинским ланцима око преузимања зелених тржница

- Сигуран сам да ће саобраћај у Београду бити бржи за 10 до 20 одсто када се буде решио проблем бахатих возача који заузму траку, укључе четири мигавца и мисле да могу да раде шта хоће - истакао је Горан Весић, заменик градоначелника.

Одлуком о комуналном реду прописана је новчана казна од 5.000 динара ако се заустављањем, паркирањем и остављањем возила омета коришћење улице, односно онемогућава одвијање саобраћаја. Да ли ће се висина прописаних казни мењати, за сада није познато. Од почетка године надлежни из Секретаријата за послове комуналне милиције због заустављања у десној траци написали су скоро 7.000 прекршајних налога и уклонили око 300 непрописно остављених возила. Највише казни несавесним возачима изадато је у Булевару Зорана Ђинђића, и то 2.149, док је највише возила уклоњено у Булевару краља Александра, укупно 251. (Ј. Д.)