АНДРИЋЕВА награда за 2016. годину припашће Јелени Ленголд за књигу "Рашчарани свет" ("Архипелаг"), одлучио је жири у коме су седели Александар Јовановић, председник, Петар В. Арбутина и Милета Аћимовић Ивков, који су своју одлуку о лауреату обзнанили у понедељак у Задужбини Иве Андрића.

Збирка "Рашчарани свет" састоји се од "десет приповедака у којима се гради интимистички свет, обојен интелектуалном скепсом, евокацијом и потребом за љубављу", наводи се у образложењу одлуке жирија, те се додаје: "Полазећи од модела класично схваћене приче, ауторка је својим приповедањем учинила драгоцени искорак у савременој српској прози".

- Ова награда за мене је веома велика част, поготово што сам је добила у години када се обележава 125 година од рођења Андрића - каже, за "Новости" Ленголдова, којој ће признање бити уручено 10. октобра. - Признајем да сам ову награду одавно прижељкивала, јер као што се сви романописци надају НИН-овој награди, тако и сви писци прича највише желе да добију Андрићеву, највећу награду коју писац прича може да добије.