"ДУНАВ филм фест Смедерево 2018" назив је новоустановљеног међународног филмског фестивала подунавских земаља који ће се, први пут овог лета, одржати у Смедереву. Фестивал ће трајати од 18. до 23. августа, а у такмичарском и ревијалном делу биће приказано око 40 филмских наслова.

Прочитајте још: ПОЧЕО ФЕСТИВАЛ НА ПАЛИЋУ: Сребрњак Мири Бањац

- Смедерево овог лета постаје престоница филмске индустрије у Европи. Поносни смо што ће, поред осталог, публика бити у прилици да види најзначајнија остварења седме уметности које је изнедрила кинематографија подунавских земаља, од којих ће многа премијерно бити приказана у Србији - рекао је директор Центра за културу Драгољуб Мартић.

Филмови из такмичарског репертоара биће приказивани у Малом граду Смедеревске тврђаве.

Прочитајте још: "Ниски старт" за Оскар

- "Дунав филм фест" отвориће остварење "Сви знају" оскаровца иранског редитеља Ашгара Фархадија са Пенелопом Круз и Хавијером Бардемом у главним улогама. Овај филм је отворио Кански фестивал, а у Смедереву ће доживети премијеру у овом делу Европе - најавио је Југослав Пантелић, директор Југословенске кинотеке и гост-селектор "Дунав филм феста".

НАГРАДА ЗА НАЈБОЉЕ Главни такмичарски програм биће представљен у наредном периоду, а како је саопштено, признање за најбоље остварење "Дунав филм феста" додељиваће трочлани, међународни стручни жири.

Фестивал ће затворити премијера дигитално рестаурираног класика домаће кинематографије "Варљиво лето '68" у присуству редитеља и глумаца. Посластица за публику биће српска премијера домаћег филма "Злогоње" редитеља Рашка Миљковића, победника фестивала у Торонту.

Филмови ће се, осим на Тврђави, приказивати на још три локације у граду.

- Овај фестивал ће променити филмску слику државе. Културни значај новог фестивала биће огроман, посебно јер оваква врста фестивала у нашој земљи не постоји. Логично је било да се он одржи на најлепшем могућем месту - на Смедеревској тврђави - оценио је идејни творац фестивала Игор Станковић.