ПРВИ фестивал "Дунав Филм фест" у Смедереву почиње данас и трајаће до 23. августа, а љубитељи филма моћи ће да гледају нека од најзначајнијих остварења насталих у десет држава кроз које протиче Дунав.

- После премијера на највећим филмским фестивалима, актуелни европски наслови премијерно ће бити приказани на "Дунав Филм фесту" - изјавио је Југослав Пантелић, гостујући програмски директор.

Прочитајте још: Смедерево: Филмска престоница на Тврђави

Манифестацију ће отворити филм "Сви знају" који је означио почетак и Канског филмског фестивала. Остварење "У ходницима", које је премијерно приказано на Берлиналу, и које је овенчано признањем Екуменског жирија, домаћа публика ће имати прилику први пут да гледа у оквиру такмичарског програма у Малом граду Смедеревске тврђаве. Филм "Три дана у Квиберону", посвећен глумици Роми Шнајдер, и заснован на необјављеном, последњем интервјуу који је дала годину дана пред своју изненадну смрт, откриће нам животне, професионалне и емотивне тежње и жеље ове уметнице. У избору је и "Лимунада", редитељски деби румунске монтажерке Иоане Урикару.

Програмом су обухваћени и наслови домаће кинематографије. Филм "Злогоње" Рашка Миљковића биће премијерно приказан нашој публици, док ће југословенски класик "Варљиво лето 68", који је дигитално рестауриран у оквиру пројекта "Вип кинотека" затворити манифестацију.

"ДУНАВ 2860"

НАГРАДУ "Дунав 2860" за најбољи филм фестивала доделиће жири који чине домаћи глумци Јелена Гавриловић и Славен Дошло и њихов хрватски колега Горан Богдан. Награда симболично означава дужину реке Дунав, као и дужину трајања фестивала у минутима филмова.