Устав, којим је потврђено оснивање Српске Војводовине, из средине 19. века, први је дигитализовани документ од укупно три милиона сведочанстава наше историје похрањених у Архиву САНУ у Сремским Карловцима.

Одељење карловачког Аудио-визуелног архива и центра за дигитализацију свечано је отворено у петак и представља почетак овог обимног посла који би, према првим проценама, могао да траје деценијама.

На свечаности одржаној у петак Радослав Зеленовић, управник Aудио-визуелног архива САНУ отвореног 19. новембра ове године у Београду, рекао је да је упоредо са централним, припремана и дигитализација сремскокарловачког Архива.

Прочитајте још - ЧУВАЊЕ ОД ЗАБОРАВА: Први на реду списи Вука Караџића

Председник САНУ Владимир С. Костић истакао је задовољство што је обећање о дигитализацији испуњено и нагласио да предстоји дигитализација докумената међу којима је и архивска грађа Српске православне цркве у Сремским Карловцима, “јер то је део памћења нашег народа”.

То “памћење”, упозорио је академик Костић, чувало се до сада у недопустивим условима који су претили да документи буду неповратно оштећени.

- А када нестане памћење, остане црни простор који можемо да попуњавамо фантазмагоријама и измишљотинама, јер нема докумената који би то постојање потврдили - нагласио је Костић.

По његовим речима, Аудио-визуелни архив и центар за дигитализацију САНУ конципиран је тако да постане национална институција за дигитализовање културне, научне и уметничке баштине, сачува је од заборава и да послужи за комуникацију са светом, јер Србија с поносом има шта да покаже.


Прочитајте још - ГОДИШЊИЦА АКАДЕМИЈЕ: САНУ више није кућа ћутања

- Свака друга нација би то одавно већ урадила да оним другима покаже да ми имамо континуитет, да нисмо сјахали у четвртак овде, да се наша култура развијала - казао је председник САНУ и додао да је у овом подухвату САНУ имала пуну сарадњу са актуелном влашћу.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић казао је да можда нисмо сви довољно свесни колико је важан овај први корак у очувању наше вероватно најзначајније баштине када је реч о архивској грађи САНУ и Српске православне цркве.

СЕЛИДБА ЗА ТРИ ГОДИНЕ

ДИРЕКТОР Архива САНУ у Сремским Карловцима др Жарко Димић рекао је “Новостима” да ће дигитализација напредовати бржим темпом од 2021. године када ће се овдашњи Архив и новоотворено одељење преселити у три пута већи простор (око 200 квадрата) реновиране зграде Светосавског дома у Сремским Карловцима.