КРАЉ пирамида, цењени египтолог и најпознатији археолог на свету доктор Захи Хавас (71), који је Стивену Спилбергу и Џорџу Лукасу послужио као инспирација за Индијану Џонса, боравио је први пут у Београду и у петак и суботу одржао узбудљива предавања у "Мадленијануму". Први министар за старине Египта говорио је о последњим открићима скривеним у песку, попут тајних врата у Великој пирамиди, могућој заједничкој гробници најпознатијег љубавног пара Клеопатре и Марка Антонија, разлогу смрти Тутанкамона, тунелима испод Сфинге, ДНК истраживању мумија породице Тутанкамона, али и краљице Хатшепсут... Једна од тема његових предавања у српској престоници било је и откриће мумије Тутанкамонове краљице Анкесенамун.

- Нашао сам породицу краља Тутанкамона - прича за "Новости" харизматични Захи Хавас. - Тражио сам их, јер нисмо знали ко су му били отац и мајка. Многи мисле да је могуће да му је Ехнатон био отац или Аменхотеп Трећи. Као директор великог египатског програма "Мумије", са својим тимом сам радио ДНК анализе и открио да је Ехнатон био отац Тутанкамона, а да су младом краљу деда и баба били Аменхотеп Трећи и краљица Тија. Открио сам и мумију младе жене, око 35 година, мајке Тутанкамона, али без имена. Једина мумија за којом још трагам је мумија Нефертити, и онда бих комплетирао породично стабло Тутанкамона. Пресрећан сам и што сам открио прави разлог његове смрти. Многи мисле да је Тутанкамон убијен, због рупе на лобањи. Међутим, она је отворена како би се извукла течност пре мумификације. Открио сам да је, осим маларије, Тутанкамон имао деформитет стопала. Преминуо је у 19. години у несрећи која га је задесила у лову у који је ишао седећи на двоколици.

* Верујете да би мумија из гробнице КВ21 у Долини краљева, могла да буде Нефертитина?

- Нашао сам везу између две гробнице. У Тутанкамоновој гробници пронађене су мумије његове две ћерке, које су рођене мртве. У КВ21 сам такође пронашао мумије две девојчице, од седам и девет година. Сматрам да је иза ћерке увек била сахрањивана и мајка. Ако смо пронашли мумију Анкесенамун, иза ње би могла да буде њена мајка Нефертити. Идуће седмице поново почињем пројекат "Египатске мумије", па ћу тада више знати.


* Да можете да се вратите у прошлост, шта бисте питали Нефертити?

- Питао бих је: Где ти је гробница? Јер ја је тражим, покушавам да у Долини краљева ископам њен гроб, као и њене ћерке Анкесенамун, краљице Тије... Јер све краљице из те династије су сахрањене у Долини краљева.

* Пронашли сте и троје тајних врата унутар Велике пирамиде?

- Заиста верујем да права гробница фараона Кеопса још није пронађена. Кеопс је био велики краљ и тражио је од бога мудрости Тота да му открије тајну и дизајнира му погребну одају. Зато мислим да троја врата могу бити кључ за сакривене погребне просторије Кеопса.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Чувени археолог Захи Хавас у Београду


ТИТО ЈЕ ЗА НАС БИО ХЕРОЈ A ПАМТИТЕ ли југословенског председника Тита, који је био велики пријатељ египатског председника Гамала Абдела Насера? - И Садата! Председник Тито је много помогао председнику Садату. Тито је за нас био херој. Слушали смо много о њему, још волимо и Насера и Тита, али је и Садат био велики човек који је урадио добре ствари за Египат. Веза Србије и Египта још од тих времена, па до данас, веома је јака. И наш амбасадор Амр Аљовејли, који је у Србији 11 месеци, ради на учвршћивању тих веза. Људи ми говоре да ниједан амбасадор пре њега није организаовао толико културних догађаја као он.

* Многима сте распршили снове тврдњом да испод Сфинге нема ничег?

- Људи ме оптужују да кријем ствари. Не кријем ништа, како бих могао да сакријем доказе о било чему? Говорили су ми да морамо да копамо испод Сфинге, а ја сам их питао због чега. Ипак, сам пристао и после 32 копања и 20 метара испод површине, открио да је Сфинга направљена од једног чврстог камена и да испод ње нема ништа. Никакве погребне просторије се не налазе испод Сфинге. Али, људи воле да маштају и не верују ми. Али, то је истина и то сам објавио.

* Почели сте и рестаурацију најстарије египатске пирамиде, степенасте Џосерове у Сакари?

- Сачувао сам степенасту пирамиду, рестаурација ће бити завршена следећег месеца и она ће бити поново отворена за јавност. Наш председник Абдел Фатах ел Сиси подржава археологију. Он стоји иза Великог музеја који сам саградио, а отворићемо га 2020. Подржава и да се плато Гизе претвори у отворени музеј и овај пројекат завршавамо за неколико месеци. Такође сам изградио и Музеј цивилизација у Каиру који се ускоро отвара. Египатска влада нам помаже, даје новац за ископавања и рестаурацију и први пут су изабрали археолога, односно мене за министра старина. Постао сам министар током револуције. Спасао сам Каирски музеј, од пљачке. Тог 29. јануара 2011. сам стигао у музеј и успео да од 54 украдена објекта вратим све, осим 17 малих статуа.

* Предавања држите у сарадњи са египатским министарством културе?

- То је врло важно за мене. Министар спољних послова Египта одвео ме у Уједињене нације где сам говорио пред 600 амбасадора. Радим на томе да се туристи врате у Египат, јер је он данас безбедна и сигурна земља. Следећег месеца имам предавање у Бриселу, био сам у Јапану и трудим се да служим својој земљи јер ми је Египат најважнији на свету.

* Планирате ли нову књигу?

- У јануару ће бити објављена велика књига "Тајне Египта Захија Хаваса". То је одличан водич о тајнама и мистеријама са свих страна Египта и моја последња књига, а имам их 55. Ускоро почињем да пишем књигу о другом делу мог живота. Први део је објављен у књизи "Тајне песка", а сада пишем о мом животу од 2002. до данас.

* Зашто данас, упркос модерној технологији, не можемо да направимо светско чудо какво је Велика пирамида?

- Исто ме је питала и ТВ екипа из Канаде, можемо ли то да урадимо данас. Рекао сам - не! Зашто? Зато што је тада пирамида била национални пројекат за Египћане. Пре било чега другог су морали да изграде пирамиду, јер без ње, краљ никад неће бити бог. Тада је три милиона људи, колико их је живело у Египту, 32 године градило пирамиду за Кеопса. Можете ли данас да окупите толики број радника на једном месту? Можете ли да им дате дневнице и нахраните их, обезбедите им место за спавање и да они 32 године померају камење и граде пирамиду? Да ли би било ко то данас урадио? Било која земља? Ето зашто данас не можемо да направимо пирамиду као што је Кеопсова.