ВЕЛИКИ јубилеј, век и по постојања националног театра у Београду, повод је за јединствен подухват РТС: емитовања документарно-играног серијала "Народно позориште у 10 чинова" аутора Небојше Брадића и истоимене књиге (настале по сценарију Тамаре Барачков), која се појавила у издању ове куће.

Серија се приказује од 21. новембра (средом на Другом програму), а кроз сваку епизоду гледаоци се упознају са плејадом занимљивих личности из богате историје националног театра: оснивачима, глумцима, оперским певачима, балетским играчима, писцима, управницима, редитељима, сценографима, костимографима, сценским мајсторима...

Прочитајте још - ТВ претплата 220 динара?

- Идеја нашег серијала била је да, кроз десет различитих феномена - чинова, осветлимо промене у Народном позоришту и нашој култури. Заједно, ови чинови праве малу хронику о промени репутације Народног позоришта. Та репутација је још увек у процесу, дакле, конструише се и данас. Ми само можемо да претпоставимо шта ће будуће генерације чинити са тиме. Због тога, ову књигу посвећујемо њима - записао је на полеђини књиге аутор пројекта Небојша Брадић, редитељ и главни и одговорни уредник Културно-уметничког програма РТС.

Уз мноштво фотографија (углавном портрета великих уметника) савремени гледалац и читалац у прилици је да сазна детаље из живота првака куће, чије би личне судбине могле бити инспиративне и за уметничка дела. Тако кроз причу наратора (Небојша Дугалић) сазнајемо да је глумица Вела Нигринова умрла од последица туберкулозе, а да је Зорка Тодосић душевно оболела:

"Њено психичко обољење било је последица болести коју јој је пренео супруг. Качила је по стану кандила и иконе, облачила се у хаљине маркиза - удова и краљица - мајки, логика ју је напуштала и постало је немогуће радити с њом. Лекар јој је сугерисао повлачење и лечење, али је она одбијала да напусти позориште, и поред свих фобија и халуцинација", потресно је сведочење о великој уметници националног театра.

Последња у овом серијалу је епизода "Гардероберка" (на програму 23. јануара), уједно је и последњи ТВ снимак нашег великог драмског уметника Предрага Ејдуса. У њему се појављује у "улози" глумца који игра Сера у представи "Гардеробер". Иначе, популарни Пеца имао је част да се у серијалу једини појави два пута: "премијерно" у епизоди "Тајна вечера" као бивши управник Народног позоришта...

- "Народно позориште у 10 чинова" направљено је у најбољој традицији ТВ Београд и РТС. Сећам се сличне документарно-игране серије настале по причама Радоја Домановића, за коју верујем да је за многе била улазак у лектиру - истакао је писац и сценариста Вуле Журић. - Верујем да ће ова, добро написана књига трајати дуже од електронског записа. Занимљиво је и да се током снимања, "стварала" и једанаеста епизода - криза управе Народног позоришта.


ПРОШЛОСТ И БУДУЋНОСТ

ОДГОВОРНИ уредник у редакцији за културу Данијела Курешевић истиче да је ТВ серијалом (у режији Мишка Милојевића) направљен мост између прошлости и будућности, подсећајући да је прва епизода емитована уочи јубиларног рођендана Народног позоришта, у кризним и критичним моментима самог театра.