ВИМ Вендерс, Квентин Тарантино, Мандела, далај-лама, Такеши Китано, али и Емир Кустурица и Марина Абрамовић, само су неки од уметника и великих умова који у документарцу "Зашто смо креативни?" редитеља Хермана Васкеа одговарају на ово круцијално питање.

Премијером овог изузетног остварења 31. јануара у "Комбанк дворани" свечано ће бити отворен први фестивал документарног филма "ДОК #1".

Овај, по свему ексклузивни пројекат, Херман Васке је радио током 30 година каријере, снимајући најинтригантније светске уметнике, филозофе и велике умове данашњице, међу којима се налазе добитници Нобелове награде, Оскара и других високих светских уметничких признања. Пројекат је започет интервјуом са Дејвидом Бовијем, који се провлачи кроз цео филм, а занимљиво је да су Марина Абрамовић, Емир Кустурица и словеначки филозоф Славој Жижек 2002. учествовали у снимању Васкеовог документарног филма "Балкан спирит".

- Креативност значи спајање двеју ствари које немају везе једна са другом, и тако формирају трећу. Један плус један једнако је три - то је моје уверење. Зашто си креативан? - мој је мото. Ово једноставно питање ме је довело у контакт са неким од најутицајнијих креативаца, и оно је напокон променило мој начин гледања на свет - изјавио је Васке о свом филму.

ЧЕТИРИ ПРОГРАМСКЕ ЦЕЛИНЕ

Прво издање фестивала "ДОК #1", током четири дана (до 3. фебруара), приказаће ангажоване и кључне филмове из актуелне светске продукције, публика ће имати прилику да види више од 20 дугометражних документарних остварења распоређених у четири програмске целине ("Врхунци", "Први корак", "На ивици", "Биографије"), а комплетан програм ће бити објављен 22. јануара. "ДОК #1" реализује се уз подршку "Комбанк дворане", продуцент фестивала је Zero Production, а директор Игор М. Тохољ.