ДОБИТНИК "Велике награде Иво Андрић" за животно дело за 2018. годину је писац и академик Горан Петровић, док је награда са именом нашег нобеловца за најбољу књигу у претходној години додељена Рајку Петрову Ногу за збирку песама "Сонет и смрт" - саопштио је на конференцији за медије, одржаној у понедељак, жири Андрићевог института у Вишеграду, који додељује ово високо признање.

- За једног писца је част да се његова књига нађе макар поред неке Андрићеве књиге на некој полици кућне библиотеке. А када је писац почаствован оваквом наградом са Андрићевим именом, част је још већа - каже, за "Новости", Горан Петровић, на вест о овом признању.

Петровић је, по образложењу жирија (Мухарем Баздуљ, Желидраг Никчевић и Јован Делић, председник) - награђен "за целокупно прозно стваралаштво које је доживело изузетну рецепцију у земљи и свету."

- Његове књиге досад су објављене у 119 издања, од чега 67 на српском језику, а 52 у преводима на руски, шпански, француски, немачки, холандски, персијски... језик. Један од најпознатијих Петровићевих романа "Атлас описан небом" доживео је по четири издања на руском и шпанском, а роман "Опсада цркве Светог Спаса" постао је култно дело одмах по објављивању, баш као и "Ситничарница `Код срећне руке`" - део је образложења жирија које је окупљеним новинарима прочитао председник жирија Јован Делић.

Он је додао да ових неколико библиографских података недвосмислено потврђује да је Петровић "светски писац и да припада светској књижевности".

Прочитајте још - Ђогов "вунени" знак

- Петровић је, попут Иве Андрића, приповедајући о свом свету и његовој ближој и даљој историји, постао писац који прича универзалне приче, а те приче је свет прихватио и препознао као прилог светској књижевној баштини - закључио је Делић.

Горан Петровић

Збирка "Сонет и смрт", у издању Српске књижевне задруге, донела је Рајку Петрову Ногу признање за најбољу књигу у 2018. години.

- "Велика награда Иво Андрић" сваког би писца обрадовала, а мене посебно, зато што ме то увек изненади нечим познатим. Андрић и Црњански су два наша највећа писца. Никако да се навикнемо да имамо два највећа писца. Руси су се навикли да имају Толстоја и Достојевског, једино ми морамо да упоређујемо који је већи. Андрић се остварио у епској класичној парадигми, а Црњански у модернистичкој парадигми, и срећа је да су та два писца две наше парадигме - каже Ного за наш лист.

У образложењу жирија наводи се да су "Ногови сонети раскошно разноврсни, са пуно светлости унесене у смрт и гроб и са већ познатим Ноговим спојем тужбалице и успаванке".

- Са 25 књига поезије, са две-три књиге есеја, са двема прозним књигама сећања и дневничке прозе, са издањем "Дела Рајка Петрова Нога" у пет и "Изабраних дела" у седам књига, којима ће се ускоро придружити и осма, Рајко Петров Ного је данас у најужем кругу највећих живих српских песника - казао је Делић.

Прочитајте још - Горан Петровић: Живот у три кутије

Књижевни критичар Желидраг Никчевић каже да је "свима јасно да смо наградили два писца из самог врха савремене српске књижевности".

Рајко Петров Ного 

- Поред високог естетског нивоа, Петровић и Ного поседују и ону вишу, духовну и емотивну димензију због којих не само да високо ценимо њихово дело већ их волимо као писце, што није тако чест случај. Њих двојица показују да та наша изузетно вредна традиција има живе, данашње настављаче - поручио је Никчевић.

Награде Петровићу и Ногу биће уручене у недељу, 27. јануара у Андрићевом институту у Вишеграду.

УГЛЕДНО ДРУШТВО

НАГРАДУ за животно дело са именом Иве Андрића од 2015. откако се додељује, добили су Матија Бећковић, Душан Ковачевић и Ју Хуа. Признање за најбољу књигу до сада су добили Владимир Кецмановић, Захар Прилепин и Бора Ђорђевић.

- Као оснивач и директор Андрићевог института Емир Кустурица је свој углед у свету и своје предано ангажовање за праћење књижевне и филозофске сцене ставио у функцију развоја научних и образованих домета овог института, којима припада и установљење "Велике награде Иво Андрић" 2015. године - подсетила је Александра Вранеш, руководилац Одељења за књижевност Андрићевог института.