У БЕОГРАДСКОЈ филхармонији недавно је одржана аудиција за прву хорну и други тромбон, а међу пријављеним кандидатима били су уметници не само из наше земље већ и из Шпаније, Велике Британије, Словеније, Италије и САД. На место другог тромбона примљен је Џастин Краушор (33) из Синсинатија, а за позицију прве хорне изабран је Теодор Благојевић (20) из Ниша.

У процесу избора нових чланова оркестра аудиције се одвијају иза паравана, тако да идентитет кандидата није познат комисији све до краја. Реткост је и да се на аудицији чује аплауз након извођења композиције. Међутим, млади хорниста из Ниша својим наступом срушио је све предрасуде, а аплауз који је уследио након одсвиране композиције заувек ће му остати у сећању.

Прочитајте још: Дела Бородина, Прокофјева, Чајковског свира Београдска филхармонија у Коларцу

- Кад сам сазнао за аудицију, мојој срећи није било краја, осећао сам да тамо припадам - истиче Теодор. - Најлепши моменат који сам доживео у својој досадашњој каријери био је када сам схватио да сам постао члан оркестра у коме се налазе најбољи музичари са ових простора.

Теодор потиче из породице музичара и уметника. Почео је када му је било девет, а после само четири године свирања, завршио је убрзано основну и средњу школу и започео основне студије на Факултету уметности у Нишу. Ватрено крштење у Београдској филхармонији имао је у суботу увече, када је свирао "Пету симфонију" Чајковског.

Његовом новом колеги Џастину, оркестар Филхармоније је већ познат. Са ансамблом сарађује од 2017. године, односно од првог "Пикника", концерта на отвореном који је организован на Ушћу.

Џастин Краушор


- Свирати пред 30.000 људи са Габријелом Фелцом и Зубином Мехтом биће заувек врхунац у мојој каријери и незаборавна успомена - каже млади тромбониста из Америке. - Поносан сам што сам добио прилику да се придружим Филхармонији као њен официјални члан, након успешне аудиције која је била за мене интензивна, али и застрашујућа.

О избору нових чланова одлучивала је комисија коју је предводио Габријел Фелц, шеф-диригент, концерт-мајстори, вође деоница и чланови групе за коју су кандидати конкурисали.

ПРОБНИ РАД

КОНАЧНА одлука о пријему новог члана, доноси се после шест месеци пробног рада. Након тог периода, процењује се да ли се музичар уклапа у оркестар, његов начин рада и комуникацију са колегама. Међутим, уметнике сваког петка очекује нова провера, која се одвија на сцени пред публиком.