СЛАВНА француско-белгијска редитељка Ањес Варда (1928) преминула је у петак у Паризу после краће болести, објавили су светски медији. Једна од најзначајнијих ауторки која је оставила дубок траг у историји кинематографије остаће упамћена по документаристичком приступу у својим филмовима, феминистичкој тематици и друштвеној критици.

Иако је била блиска чувеном француском "новом таласу", припадала је сродном, експерименталнијем покрету "Лева обала", заједно са Маргарет Дирас, Аленом Робеом Грилетом, Крисом Меркером, Аленом Ренеом..., а 1971. била је и једна од ретких жена, потписница Манифеста 343. Њена остварења "Клео од 5 до 7", "Вагабонд", Jaoquet de Nantes, Le Bonheur, "Ањесине плаже"... ушла су у филмске антологије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Преминуо Драшко Ређеп: Пером мерио епоху

Варда је била супруга великог редитеља Жака Демија, међу бројним признањима које је добила су венецијански "Златни лав", Гран-при жирија Берлинала, "Цезар", Легија части, награда у Кану за животно дело... Била је најстарији филмски уметник и прва жена која је добила награду почасни Оскар 2017. Њен филм "Лица, места" 2018. био је номинован за Оскар у категорији документараца, а код нас је приказан на 11. Белдоксу. На овогодишњем Берлиналу представила је свој биографски документарац и последњи филм, Varda by Agnes, који јој је донео Пoчасну награду.