МАЕСТРО Габријел Фелц, шеф-диригент Београдске филхармоније није једини Фелц који ове недеље борави у Београду. Габријелов отац, Еберхард Фелц, чувени професор камерне музике и ментор најугледнијих ансамбала света, одржао је ексклузиван мастерклас филхармонијском Гудачком квартету, чији ће завршни концерт бити у оквиру "Музичких разговора", у среду у 14 часова у сали Београдске филхармоније.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Музичка магија Фелца

- Било је врло тешко довести сопственог оца на четири дана у Београд - открива, за "Новости", Габријел Фелц. - Мој отац већ готово шест деценија подучава, пре свега гудачке квартете, почео је да ради у двадесетим годинама а сада је у деветој деценији.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Габријел Фелц: О Србима учим из романа Моме Капора

Габријел не крије радост што ће, као редовни домаћин Музичких разговора, први пут за толике године бављења музиком, делити сцену са својим оцем и представити публици човека који је извршио огроман утицај на њега.

- Сигуран сам да је очев утицај и те како битан за мој одабир професије. Сећам се како сам, као петогодишњак, вирио испод клавира док отац свира на њему, или како сам као седмогодишњак открио његове ЛП плоче које сам хиљадама пута преслушавао. Ипак, самом свирању клавира лично ме је учио само у почетку, и утолико је још невероватније што ових дана први пут радимо на неком делу заједно - прича Фелц млађи, који стоји уз свог оца док овај, седећи за клавиром, предано ради са Гудачким квартетом БГФ, чији чланови за њега недвосмислено тврде да је "легенда".

И заиста, распоред овог професора, у чијој су класи били квартети светског гласа: Фоглер, Фауст, Рубенс, Атриум, а од 2002. године ментор је чувеном Ебене квартету - и даље је попуњен. Премда никако није човек склон олаким комплиментима, Еберхард Фелц не крије речи хвале за квартет са којим је радио ових дана.

- Невероватно је да овако изузетан ансамбл постоји овде, у главном граду Србије, четворо овако изванредних музичара спремних и способних да дају толико лепоте својим музицирањем. И љубави, јер ако сте способни да осетите истинско ремек-дело, способни сте и за конекцију са љубављу. А шта је важније у данашњем свету него осетити неку љубав? - рекао нам је Фелц сениор, који је одушевљен и духом Београдске филхармоније у којој примећује "много страсти, али и дисциплине и енергије".

- Пресрећан сам и јер код ових музичара видим велику жељу да уче, а музичарски живот и није ништа друго него непрестано учење - додаје професор Еберхард, који нам је открио и да има жељу да Квартет БГФ поведе на две недеље у Берлин.

НОМУС ПА КОЛАРАЦ

ОВЕ недеље и Габријел Фелц интензивно ради са оркестром припремајући два наступа - у четвртак у Новом Саду на фестивалу НОМУС, и дан касније у оквиру редовне сезоне на Коларцу.

Тежиште програма је Бетовенов "Егмонт", и пружа публици ретку прилику да чује целокупну музику написану за Гетеову драму - у улози наратора ће бити глумац Слободан Бештић, а лирске моменте ће дочарати сопран Весна Ђурковић. Оркестар такође представља Михаела Мартина Кофлера, соло флаутисту Минхенске филхармоније који ће извести атрактиван концерт за флауту.